Alles is te koop, ook Eva Jinek

 

Je hoort het zwartgallige types nog wel eens roepen: ‘In deze wereld is alles te koop’. En volgens diezelfde types gold dat ook voor Eva Jinek, de beste gastvrouw van een praatshow in Nederland (en wijde omgeving). Het zou alleen nog maar een kwestie van tijd zijn of de koningin van de late avond zou de publieke omroep verlaten en zich nestelen in de populistische rangen van de commerciëlen.

Mij leek dat onwaarschijnlijk. Eva Jinek is een typisch product van de publieke omroep: scherp, kritisch (in sommige kringen heet dat ‘links’), betrokken bij de grote problemen in de wereld, gepast empathisch, wars van commerciële invloeden, ach, gewoon de ideale vrouw om rond de miljoen kijkers doorgaans met een voldaan gevoel naar bed te sturen. Nee, deze vrouw zou niet voor een paar ordinaire grijpstuivers naar het ‘vijandige’ kamp overlopen.

Maar Eva gaat. Per 1 januari gaat ze voor RTL en voor een flinke zak geld doen wat ze nu voor de NPO doet. Voor mij zal ze nooit meer dezelfde zijn. Ach, verraden is zo’n groot woord, maar verloochenen past hier wel. Ze laat veel vaste kijkers zwaar in de steek. Want het gaat natuurlijk gewoon om geld. Is daar iets tegen? Ja, daar is alles tegen als je al twee ton verdient. En die twee ton mag je nog rustig aanvullen met allerlei andere gehonoreerde activiteiten. Vergeet de verhalen over meer kansen bij de commerciële omroep. RTL heeft zeker niet meer te bieden dan de NPO. Bovendien is RTL al een tv-graf gebleken voor getalenteerde gastheren als Humberto Tan en Twan Huys. En ook Beau van Erven Dorens heeft zijn nieuwe show nog lang niet naar Jinek-niveau kunnen tillen.

Eva zal door deze beweging ook beperkt worden in haar vrijheden. Zo zal ze nooit meer een steenrijke bestuursvoorzitter kunnen aanspreken op diens enorme bonus. En een voetballertje kapittelen omdat hij zijn oude club in de steek laat voor nog meer geld bij een nieuwe club, ook dat kan niet meer. In het algemeen zal ze in de knoei komen met gewetensvragen, want als ik Eva een beetje doorzie, heeft haar geweten het best moeilijk gehad met deze beslissing. Niettemin heeft ze gekozen voor ‘de duivel’.

Het verlies van Eva Jinek is voor de NPO zeer gevoelig. En de vrees is natuurlijk dat Jeroen en Mathijs in het ‘rupsje-nooit-genoeg-spoor’ gaan volgen. Maar het hoeft ook weer geen ramp te zijn. Er loopt in tv-en-radio-land nog genoeg jong journalistiek talent rond. Maar de ontwikkeling daarvan duurt wel weer even. Het zou mij trouwens niet verbazen als Eva over een jaar met hangende pootjes terugkeert. Van mij mag ze.

 

 

Dick Toet
Latest posts by Dick Toet (see all)

Over Dick Toet

Dick Toet (1942) is zijn hele loopbaan werkzaam geweest in de dagbladjournalistiek. Hij was onder meer parlementair redacteur (Brabant Pers), vijf jaar correspondent in de USA (Zuid Oost Pers) en bijna twintig jaar lid van de hoofdredactie van de Haagsche Courant