# BLACK LIVES MATTER

 

Ik ben wit en daarmee bevoorrecht. Natuurlijk bestaat white privilege. Die keer dat ik, net afgestudeerd, tegelijk met een zwarte mevrouw binnenkwam bij de sociale dienst op de afdeling hoger opgeleiden en de beambte tegen mij zei: “Neemt u plaats”, en tegen haar: “U bent op de verkeerde afdeling. Dit is voor hoger opgeleiden.” Of toen de tram op de Scheveningseweg onze oppas bij de halte, wit, dat wel, maar met een hoofddoek, wéér voorbij was gereden. En nee, ik word nooit op straat of bij de douane aangehouden, en ik kan uittekenen wie wel.

 

Dus ik ben bevoorrecht. En ik begrijp dat je woedend wordt als ze je discrimineren om je huidskleur of achternaam. In het onderwijs, op de arbeidsmarkt, op straat, in de rij, in een grote auto. En iedere keer weer. En ja, er is sprake van institutioneel racisme in dit land. En dat is ontoelaatbaar. En als er niks verandert, dan wordt je militant, ook dat begrijp ik.

 

Maar soms begrijp ik dingen niet. Waarom wordt Ron Jans ontslagen als hij meezingt met een hitje waar het woord nigger in voorkomt? En dat in een land waar de praktijk van alle dag – institutioneel politiegeweld, soms met dodelijke afloop, tegen zwarten, George Floyd, maar velen gingen hem voor – absoluut racistisch is, maar de politieke correctheid in het spraakgebruik tot in het extreme is doorgevoerd? En waarom moeten standbeelden tegen de vlakte? Dat is iets voor religieuze fanaten als de protestanten in Nederland in de 16e eeuw of IS in Syrie. Kunnen wij de geschiedenis gewoon blijven bespreken? Met alle tekortkomingen van onze voorouders? Misschien kunnen we er iets van leren. En ook al ben ik wit en geprivilegieerd, toch wil ik gewoon meedoen met het debat. Zonder elke keer op ieder woord te moeten passen.

 

Marieke Bolle
Latest posts by Marieke Bolle (see all)

Over Marieke Bolle

Marieke Bolle (1957) is communicatie-adviseur en kunsthistoricus. Zij was onder meer plv. directeur voorlichting van het ministerie van WVC. Ook is zij twaalf jaar actief geweest in de lokale politiek in Den Haag (raadslid, fractievoorzitter, wethouder cultuur en financiën). Ze vervult nu een aantal bestuurlijke functies, zoals voorzitter van de daklozenkrant Straatnieuws, bestuurslid van de Nieuwe Kerk in Den Haag en lid van de Raad van Toezicht van Alzheimer Nederland. Zij woont sinds 2015 in haar geboortestad Rotterdam.