Blok moet opstappen  

 

Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft spijt van wat hij onlangs op een besloten bijeenkomst heeft gezegd over Suriname en de multiculturele samenleving. Intussen is genoegzaam bekend dat de minister op die bijeenkomst met ambtenaren van zijn departement en diplomaten Suriname een ‘failed state’ noemde en betoogde geen enkel voorbeeld te weten van een goed werkende vreedzame multiculturele samenleving. Hij dacht zelfs dat het etnisch gerommel nu eenmaal in onze genen zit. De minister kreeg meteen heftige kritiek, maar ging net als de rest van het kabinet rustig op vakantie.

Nu het politieke seizoen weer is begonnen, betuigt de minister zijn spijt. Maar dat is natuurlijk volstrekt onvoldoende. Uiteraard heeft hij spijt, want hij heeft nogal wat veroorzaakt. Ruzie met Suriname is nog wel het minste. Veel mensen hebben terecht nog wel eens moeite met de leiding van dat land, dat in handen is van Desi Bouterse, die verantwoordelijk wordt geacht voor de moord op 15 van zijn tegenstanders in 1982. Dat blijft een enorme schandvlek op de jonge natie, maar is intussen wel  meer dan 35 jaar geleden. En Bouterse wordt ook nog in verband gebracht met drugshandel, maar is wel democratisch gekozen. Echter, er zijn meer rare snuiters aan het bewind, maar pakweg Amerika, Turkije, Venezuela, Rusland, Hongarije, Polen ‘failed states’ te noemen, zie je een minister van Buitenlandse Zaken toch niet snel doen.

Enfin, minister Blok heeft een paar onverteerbare opmerkingen gemaakt en vindt dat spijtig. Hij noemt zijn uitlatingen ‘ongelukkig’ en ‘onzorgvuldig’, maar de term ‘onjuist’ komt niet over zijn lippen. En dat is begrijpelijk, want het is duidelijk dat Blok meent wat hij heeft gezegd. Zulke uitspraken doe je niet per ongeluk, waarbij je later denkt ‘oh, wat heb ik nu toch gezegd’.

Er zijn maar twee mogelijkheden. Of Blok heeft zich oprecht versproken en dat maakt hem gezien de ernst van de versprekingen ongeschikt als minister. Of Blok meent echt wat hij heeft gezegd en ook dan is hij volstrekt ongeschikt voor het ambt dat hij bekleedt.  Aftreden dus en dat zal na of tijdens het komende Kamerdebat waarschijnlijk wel gebeuren. Een minister van Buitenlandse Zaken kan zo’n last niet met zich meedragen. En premier Rutte doet er goed aan zijn eeuwige optimisme in dit geval even terzijde te schuiven. Minister Blok kan niet ‘gewoon’ doorgaan.

Dick Toet
Latest posts by Dick Toet (see all)

Over Dick Toet

Dick Toet (1942) is zijn hele loopbaan werkzaam geweest in de dagbladjournalistiek. Hij was onder meer parlementair redacteur (Brabant Pers), vijf jaar correspondent in de USA (Zuid Oost Pers) en bijna twintig jaar lid van de hoofdredactie van de Haagsche Courant