CORONA-GEKTE?

 

Yes! De collega van Gerrie Eickhof bij het NOS-journaal, Edwin van den Berg, mag verslag doen van breaking news in coronatijden: er is aan de Nederlandse universiteit een antistof gevonden tegen het virus. Het is zaterdag, en Edwin tijgt met een cameraploeg naar het laboratorium van de Universiteit Utrecht. Als dat geen mooi item gaat worden! Setting: een medisch-biologisch laboratorium waar onderzoekers af en aan hollen met buisjes en bakjes en interessante dingen onder microscopen leggen…

 

Want zo denken u en ik, en waarschijnlijk Edwin ook: over de hele wereld zijn onderzoekers op dit moment koortsachtig (!) in de weer om een middel tegen corona te vinden. Eeuwige dank en veel geld uit patenten vallen de ontdekker ten deel, misschien wel een Nobelprijs. Moordende competitie, drukte van jewelste…

 

Bij de ingang van de medische faculteit treft Edwin de onderzoeker met de sleutel van de toegang. Erachter een verlaten laboratorium. De camera snort en Edwin probeert er nog iets  van te maken: “Op deze plek, vandaag zo rustig, heerste gisteren, vrijdag, een enorme bedrijvigheid. Het is hier dat Nederlandse onderzoekers een antistof hebben ontdekt tegen het coronavirus.”

 

Inmiddels weten we: niet alleen halen onderzoekers geen nachten of weekends door om een middel tegen corona te ontdekken, nee, deze doorbraak in de wetenschap op het moment dat het coronavirus hard toeslaat in de wereld lag al een jaar in de diepvries. En die bedrijvigheid in het laboratorium op vrijdag zag er waarschijnlijk als volgt uit: een student-assistent heeft de opdracht gekregen het bewuste pakketje met antistof op te sporen en staan gebogen over een geopende diepvrieskist. De onderzoeker zit achter zijn laptop en legt de laatste hand aan een inderhaast bijeengeharkt wetenschappelijke artikel. De voorlichter van de universiteit geeft de primeur morgen, zaterdag, aan het NOS-journaal voor een mooi item.

 

Marieke Bolle

Gast Columnist
Latest posts by Gast Columnist (see all)

Over Gast Columnist

Regelmatig vragen we gastauteurs om een collumn te schrijven. Wilt u ook deel uit maken van dit illustere gezelschap, mail ons dan met uw voorstel of artikel op info@haagsecolumnisten.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *