De groeten

Groeten doe je bekenden, als je ze tegenkomt. Dat is logisch en goed, en dat doet iedereen overal. Ter wereld, vermoed ik. De enigen die daar wel eens de fout mee ingaan, zijn mensen die slecht zien of hun bril niet op hebben, en die vergeven we. Toch? Interessanter in deze categorie groeten zijn de mensen die elkaar níet groeten: buren die ruzie met elkaar hebben, familieleden die ‘gebrouilleerd’ zijn. Brouille is een mooi ‘Couperus’-woord voor ruzie. Zijn Kleine Zielen zijn niet voor niets ‘klein’: ze hebben brouilles met diegenen die niet voldoen aan hun morele standaard. Couperus zelf wist hoe het werkte: hij wist dat hij homoseksueel was en trouwde met een mevrouw. Voor de buitenwereld.

 

Maar groeten houdt niet op bij bekenden. Motorrijders groeten elkaar- solidariteit, groepsgevoel. Hardlopers groetten elkaar, toen er nog niet zo veel waren. Bij mijn rondje over twee bruggen in Rotterdam – Erasmusbrug en Willemsbrug- groet ik bijna niemand meer: ik kan wel aan de gang blijven. Bovendien groeten er te veel niet terug. Daar groet je pas als je elkaar voor de tweede keer tegemoet loopt.

 

Waar we elkaar ook groeten: wandelend in de natuur. Zodra je de bebouwde kom uitloopt en het natuurgebied in, groet je elkaar. En dat heeft wel wat: vertrouwen, solidariteit. Zodra je het duinpad weer uitloopt is dat ook voorbij, trouwens. Maar grappig: fietsers groet je dan weer niet op dat natuurpad. Waarom niet? Geen idee. Wij wandelaars solidariseren met elkaar. In Drenthe, waar ik regelmatig uit wandelen en fietsen ga, groeten fietsers elkaar ook. Buiten de bebouwde kom wel te verstaan, daarbinnen niet.

 

Ik ben vóór méér groeten: we drukken er vertrouwen en solidariteit mee uit. Niet voor niets – die was ik nog vergeten – groeten we als we elkaar in donkere steegjes tegenkomen.

 

Marieke Bolle

Gast Columnist
Latest posts by Gast Columnist (see all)

Over Gast Columnist

Regelmatig vragen we gastauteurs om een collumn te schrijven. Wilt u ook deel uit maken van dit illustere gezelschap, mail ons dan met uw voorstel of artikel op info@haagsecolumnisten.nl.