De VVD doet ’t weer  

 

Wat zou het zijn dat twee VVD-kopstukken zo kort na elkaar verbaal hevig in de fout gaan? Eerst Halbe Zijlstra en zijn leugen over een ontmoeting met Poetin. En nu Stef Blok, die meent een verklaring te hebben voor het failliet van de multiculturele samenleving. Bizar, beiden deden hun gewraakte uitspraken als kersverse minister van Buitenlandse Zaken. En in beide gevallen lag die benoeming niet voor de hand. Hun benoeming had vooral te maken met het feit dat ze behoren tot de ‘innercircle’ van premier Rutte en daarmee straalt hun miskleun ook behoorlijk af op de status van de premier. Zijlstra stond al niet bekend om zijn diplomatieke handigheid, Blok werd vooral geroemd om zijn onkreukbare uitstraling.

Kennelijk hadden beiden de behoefte om binnen de VVD sterk levende maar weinig openbaar vertolkte gedachten tot uiting te brengen. Voor Zijlstra was dat de behoefte om duidelijk te maken dat ‘de Rus’ nog altijd niet te vertrouwen is en dat Poetin stiekem toch uit is op het verkrijgen van wereldheerschappij.

Ook Blok gaf uiting aan een binnen de VVD breed levende gedachte dat de multiculturele samenleving eigenlijk al lang is mislukt. Blok signaleerde dat bovendien in nogal lompe bewoordingen en daar hoort  vooral een minister van Buitenlandse Zaken zich voor te hoeden. De vinnige reacties op Blok doen niettemin nogal hypocriet aan, want de gedachten die hij ventileerde, leven helaas onder een flink deel van de bevolking. Model-samenlevingen van verschillende etnische groeperingen zijn inderdaad niet zo makkelijk te vinden, maar er is dan ook veel tijd, volharding en liefde nodig om mensen met een sterk verschillende achtergrond vreedzaam samen te brengen. En vergeet niet dat veel volken, zoals de Amerikaanse Indianen, de oorspronkelijke Australiërs en ook de Palestijnen met dwang en geweld van hun grondgebied zijn verdreven en voor een deel ook vrijwel zijn uitgeroeid.

Het is moeilijk vol te houden dat de multiculturele samenwerking in Nederland volledig geslaagd is, maar er zijn tekenen die erop wijzen dat we uiteindelijk een bevredigend resultaat zullen bereiken.

Sinds ruim een jaar kom ik voor vrijwilligerswerk veel in de Haagse Schilderswijk, volgens zeggen de grootste en meest verloederde achterstandswijk van het land. En ik vind het er geweldig toeven. Bij een wandeltocht door de wijk onder leiding van een gids waren alle deelnemers diep onder de indruk van de sfeer in deze wijk. Onze gids vertelde dat hij een week ervoor Franse ambtenaren had rondgeleid. Die denken volgens hem nog altijd dat ze niet door deze achterstandswijk maar om de tuin zijn geleid. Mijn groep sprak daar ook met een Marokkaanse buurtvader, leuke man, perfect Nederlands sprekend, die het net zo onversneden over ‘kutmarokkaantjes’ had, die de zaak in zijn ogen verzieken, als ooit oud-PvdA-Kamerlid en arts Rob Oudkerk.

Ik geef toe, ik leef in Den Haag ik een sterk gesegregeerde stad, waarin ik mij ook heb ‘teruggetrokken’ in wat te boek staat als een keurige buurt. Maar ik kom nog geregeld in het uiterst bekakte Benoordenhout en ik zie daar net zo vaak rotzooi bij de glas-, papier- en vuilnisbakken liggen als in de Schilderswijk.

Zowel Zijlstra als Blok deden hun gewraakte opmerkingen, terwijl ze zich onbespied waanden. Dat kan tot geen andere conclusie leiden dan dat hun opvattingen zeer breed gedeeld worden binnen de VVD.

Deel dit berichtShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone
Dick Toet

Dick Toet

Dick Toet (1942) is zijn hele loopbaan werkzaam geweest in de dagbladjournalistiek. Hij was onder meer parlementair redacteur (Brabant Pers), vijf jaar correspondent in de USA (Zuid Oost Pers) en bijna twintig jaar lid van de hoofdredactie van de Haagsche Courant
Dick Toet

Latest posts by Dick Toet (see all)

Over Dick Toet

Dick Toet (1942) is zijn hele loopbaan werkzaam geweest in de dagbladjournalistiek. Hij was onder meer parlementair redacteur (Brabant Pers), vijf jaar correspondent in de USA (Zuid Oost Pers) en bijna twintig jaar lid van de hoofdredactie van de Haagsche Courant