Drastische oplossingen

 

Nederland telt 40.000 daklozen. Twee keer zo veel als tien jaar geleden. En iedere dakloze heeft natuurlijk zijn eigen verhaal, waarin veel botte pech voorkomt en dubbeltjes die net de verkeerde kant opvielen. Maar er zijn ook trends en maatschappelijke ontwikkelingen die er voor zorgen dat mensen dakloos worden. Of blijven. Het tekort aan betaalbare woningen, bijvoorbeeld.

 

Dus moeten er meer woningen worden gebouwd. Maar als die woningen vervolgens in particulier bezit komen en al die grotere en kleinere vastgoedspeculanten, huisjesmelkers en airbnb-egoïsten zich er meester van maken, zijn we geen stap opgeschoten. Er zijn ‘ondernemers’ die nieuwe appartementen in onze binnensteden opkopen – met zo’n lekkere laag rentende en zwaar door de overheid gesubsidieerde hypotheek – om die vervolgens via airbnb lucratief te verhuren aan toeristen. Er zijn speculanten die nieuwe woningen opkopen en meteen weer in de verkoop doen voor veel hogere prijzen. Zodat de volgende koper alleen wil verhuren aan grif betalende expats. En zo zíjn graantje meepikt van de overspannen woningmarkt.

Er zijn mensen die rijk zijn geworden van de overwaarde van hun eerste huis, een volgend huis kopen en daar vier of vijf huurders in uitbuiten. Of tien Polen, dan word je sneller rijk. Maar vervolgens wel bezwaar maken tegen nieuwbouwplannen op een groenstrookje ergens bij hen in de buurt. Wie heeft toch in godsnaam ooit bedacht om de erfpacht af te schaffen? Daarmee kon de gemeente tenminste nog een deel van de meerwaarde van het eigen huizenbezit afromen.

 

Al dit gedrag drijft de prijzen van woningen alleen maar verder op. En daarmee raakt de betaalbare woning voor een dakloze steeds verder uit beeld. Dus huizen bijbouwen moet, maar dan alleen huizen die worden verhuurd aan de bewoners, of desnoods verkocht, maar ook dan uitsluitend voor eigen bewoning. En als het gaat om koopwoningen, graag binnen een systeem van erfpacht. Zodat de gemeente die veel geld stopt in het opknappen van een buurt, ook wat terugziet van die investering en niet alleen huisjesmelkers en vastgoedboeren goed boeren.

 

Marieke Bolle

 

Gast Columnist
Latest posts by Gast Columnist (see all)

Over Gast Columnist

Regelmatig vragen we gastauteurs om een collumn te schrijven. Wilt u ook deel uit maken van dit illustere gezelschap, mail ons dan met uw voorstel of artikel op info@haagsecolumnisten.nl.