Eigen verantwoordelijkheid?

 

Eigen verantwoordelijkheid werkt dus niet. Zoveel is wel duidelijk geworden nadat een tweede golf van het corona-virus ons land heeft overspoeld. Het was een dappere poging van premier Rutte om via die weg het wereldwijde virus te lijf te gaan. Want hoewel ook in andere landen het aantal besmettingen weer fors oploopt, mag de situatie in ons land als ‘zeer ernstig’ worden bestempeld. Het moet voor een premier die heilig gelooft in het gezonde verstand van het individu een hard gelag zijn. Het leek bijna te lukken nadat de uitbraak ruim acht maanden geleden tegemoet was getreden met een ‘intelligente lockdown’. De besmettingscijfers gingen omlaag en er ontwikkelde zich een zekere euforie. Het staat achteraf wel vast dat het kabinet de teugels te  vroeg heeft laten vieren. Al vrij snel in de zomer gingen de besmettingen weer omhoog. En vervolgens was het kabinet te laat met het nemen van nieuwe maatregelen.

Dat is verwijtbaar, maar wel begrijpelijk. Corona is een onzichtbare vijand, die wereldwijd heftig en verrassend om zich heen slaat. In ordentelijke democratische landen heeft niemand de wijsheid in pacht. Toch zijn er ook buiten een slechte timing behoorlijk forse fouten gemaakt door het kabinet. Het testbeleid is onvoldoende geweest en is nog altijd niet op orde. De met veel geruis benoemde speciale gezant voor het testen is geruisloos verdwenen. En het eindeloze gezeur over de mondkapjes heeft tot veel te veel verwarring en waarschijnlijk ook schade geleid. En nog altijd wordt bij elke discussie over de mondkapjes door autoriteiten fijntjes toegevoegd dat het nut geenszins bewezen is. Of de Nederlandse volksaard ermee te maken heeft, weet ik niet. Ik hou niet zo van het wijzen op de landsaard van het individu. De felheid van het verzet tegen de maatregelen is in ons land wel ongewoon heftig en ook verwerpelijk. Dit soort protesten maakt het bovendien moeilijker voor weldenkende mensen hun eigen opbouwende kritiek te leveren. Het zou goed zijn de excessen van deze groep hard aan te pakken.

Nederland is wel een land van kroegen. Waarschijnlijk alleen de Britten steken ons in dat opzicht naar de kroon, maar in Groot-Brittannië gaan de pubs al sinds mensenheugenis vroeg dicht, ook nu ze officieel langer open mogen zijn. En Nederland is natuurlijk ook een land van grote festivals en grote muziekfeesten. Enkele van de meest befaamde dj’s komen uit Nederland. Mogelijk dat onze calvinistische inborst soms tot heftige uitbarstingen leidt. Onze jongeren heten de gelukkigste van de wereld te zijn. Beetje verwend, zou dat kunnen?

Wat de corona-crisis ook duidelijk heeft gemaakt, is hoe afschuwelijk het optreden van de Amerikaanse president Trump is. Je kunt je toch niet voorstellen dat een meerderheid van de Amerikanen nog een keer met deze man in zee gaat, En het allerergste is dat hij openlijk dreigt te zullen ingrijpen als hij de verkiezingen verliest. Bij ons vallen partijen als PVV en Forum keihard door de mand. Wilders zond een puur racistische tweet de wereld in over mensen met een niet-westerse achtergrond op de intensive care. En Baudet heeft zich opgeworpen als de politieke vertegenwoordiger van de dwazen van het virusprotest.

Ik ben geen Rutte-adept, maar hij heeft het tegen de achtergrond van de ongelooflijk moeilijke problematiek tot nu toe redelijk gedaan. Zeventje? We kunnen hem daar begin volgend jaar op afrekenen. Waar het kabinet nu vooral voor moet oppassen is de teugels weer te snel te laten vieren. Leuk om te kunnen melden dat we de adem heel even in moeten houden om weer naar normaal te gaan. Dat normaal kan nog wel een hele tijd duren. En wat voor ‘normaal’ dat is, valt nog te bezien. Goed en vooral eerlijk communiceren is voorlopig de beste strategie.

 

Dick Toet

Over Dick Toet

Dick Toet (1942) is zijn hele loopbaan werkzaam geweest in de dagbladjournalistiek. Hij was onder meer parlementair redacteur (Brabant Pers), vijf jaar correspondent in de USA (Zuid Oost Pers) en bijna twintig jaar lid van de hoofdredactie van de Haagsche Courant