Elektrische step aan banden

 

Als in deze stad een probleem is opgelost, gaan de Berlijners naarstig op zoek naar een nieuwe ergernis, zei laatst iemand tegen mij. Klopt. En de nieuwste ergernis was te voorzien: de elektrische step, hier e-scooter of e-roller genoemd, is velen een doorn in het oog. Er rijden er 6000 rond. Pas 7 weken is het voertuigje toegestaan en de balans is niet bepaald hoopgevend. Ze rijden op de stoep, na gebruik worden ze ergens neergekwakt, er gebeuren ongelukken, (vooral bejaarde) voetgangers vallen erover – enfin in Amsterdam is het al net zo. Er zijn 34 ongelukken gebeurd (althans geregistreerd), bijna allemaal veroorzaakt door de berijder, in 27 gevallen waren ze licht gewond en 7 berijders zelfs ernstig.

De trottoirs in Berlijn zijn vaak zeer breed en nodigen uit tot fietsen (vervelend) en nu dus steppen (nog vervelender), hoewel het formeel niet mag. Het fenomeen scootertje, moordwapen in veel Nederlandse steden, heeft hier gelukkig nooit een poot aan de grond gekregen. Maar de e-steps hebben weer een ander nadeel, namelijk dat ze na gebruik worden achtergelaten op stoepen en in parken. Daar zijn ze dan binnen de kortste keren rijp voor de sloop. En er kraait geen haan naar: als je een step ergens achterlaat wordt deze gedeactiveerd, totdat een nieuwe gebruiker opduikt. Hetzelfde geldt voor huurfietsen.

Die situatie bevalt de verhuurders van de steps natuurlijk evenmin, en daarom was het voor de gemeente geen probleem om snel overeenstemming met de aanbieders te krijgen over een kordate aanpak. Om te beginnen mogen e-steps niet meer bij gekende toeristen-hotspots als de Brandenburger Tor en het holocaust-monument worden geparkeerd. Daar kunnen gebruikers de parkeerfunctie niet activeren en dat betekent dat de kassa gewoon doortikt tot een wettelijk toegestane parkeerplaats is bereikt. Datzelfde gaat gebeuren in de parken van Neukölln, een geliefd stadsdeel bij jonge mensen.

Hoe weten de aanbieders waar de step zich bevindt? Geen probleem, ze kunnen dat tot op een paar meter nauwkeurig nagaan. De komende tijd zullen parkeerplaatsen voor auto´s worden omgezet in plaatsen voor e-steps en zullen er ook nieuwe ingericht worden, op grote schaal. Telefoongebruik op de step wordt beboet met 100 euro en als je door rood rijdt mag je een tijdlang helemaal niet meer steppen.

Het was de bedoeling, de elektrische step in te zetten om het milieu te ontlasten, zodat Berlijners dat vervoermiddel zouden gaan gebruiken in plaats van de auto. Nou, echt niet. Het zijn vooral toeristen en jongeren die opgewekt schreeuwend door de steden scheuren. Andere steden zoals Keulen hebben al maatregelen genomen, Berlijn volgt. Het is natuurlijk allemaal weer een kwestie van handhaving, en in dit geval is dat ook weer niet zo simpel, maar goed, hoop doet leven – we wachten af.

Marjolijn Uitzinger
Latest posts by Marjolijn Uitzinger (see all)

Over Marjolijn Uitzinger

Marjolijn Uitzinger is journalist en voormalig radio- en televisiepresentator. Sinds 2006 woont zij in Berlijn, waar zij zich toelegt op het schrijven van non-fictieboeken en misdaadromans, uitgegeven bij De Geus. Daarnaast verzorgt zij literaire rondleidingen in Berlijn

2 gedachten over “Elektrische step aan banden

 1. Laten ze dit in de binnenstad van Utrecht maar niet horen.
  Er is daar bewust gekozen om wandelaars en fietsers het met elkaar uit te laten zoeken en niets te regelen.
  Het recht van de sterkste geldt daar.
  Fietsers rijden keihard door de wandelende menigte en dat hebben we geweten toen we er afgelopen week een dagje rond liepen.
  Met genoemde steppen is de ellende compleet. Lijkt mij.

  1. Ja het is uitkijken geblazen, ik heb me aangewend in een rechte lijn te lopen , dan heb je de kleinste “pakkans’….

Reacties zijn gesloten.