Grenzen aan vrijheid

 

Vrijheid, wie wil dat niet? Het begrip vrijheid heeft voor ons een mooie, nastrevenswaardige betekenis. Wij in Nederland, belijden wij, zijn vrij, en dat is een groot goed. In andere delen van de wereld zijn mensen niet vrij. Hen benijden we niet. En daar hebben we een punt: als je in Syrië of Rusland, China of Belarus hardop kritiek levert – vrijheid van meningsuiting hebben we het dan over – loop je de kans te worden gemarteld, vergiftigd, of in een kamp geïnterneerd. Zo gaat dat hier gelukkig niet.

 

Maar hier, in ons vrije land, in de dagelijkse praktijk, is vrijheid zo langzamerhand verworden tot een egoïstisch en hysterisch begrip. Als we aan vrijheid denken, denken we alleen aan onze eigen onbegrensde vrijheid. Zelden aan die van de ander, zeker niet als die botst met de onze. We willen doen wat we leuk vinden. En we willen het nu. Vrijheid vullen we consumentistisch in. Hier en nu naar eigen inzicht genoten, ongeacht de ander. En wie aan onze vrijheid in de weg staat, kan een grove bejegening verwachten. We worden er geen betere mensen van.

 

Zo zijn er nog steeds mensen die Sinterklaas willen vieren mét Zwarte Piet – alsof kinderen trouwens ook maar één gedachte wijden aan Piet, wit, zwart, of niet. En die mensen laten zich er niet door weerhouden dat anderen zich daardoor gekwetst voelen.

Zo zijn er mensen die willen feesten ondanks corona; als ouderen bang zijn ziek te worden. blijven ze toch thuis?

En op internet schrijven mensen alles wat ze denken, zo grof, zo bot, dat anderen zich terecht bedreigd voelen. Vrijheid ten koste van de ander.

 

Maar vrijheid is sociaal: je hebt het samen met en ten opzichte van anderen. Willen we onze vrijheid behouden, kunnen we die beter niet misbruiken.

 

Marieke Bolle
Latest posts by Marieke Bolle (see all)

Over Marieke Bolle

Marieke Bolle (1957) is communicatie-adviseur en kunsthistoricus. Zij was onder meer plv. directeur voorlichting van het ministerie van WVC. Ook is zij twaalf jaar actief geweest in de lokale politiek in Den Haag (raadslid, fractievoorzitter, wethouder cultuur en financiën). Ze vervult nu een aantal bestuurlijke functies, zoals voorzitter van de daklozenkrant Straatnieuws, bestuurslid van de Nieuwe Kerk in Den Haag en lid van de Raad van Toezicht van Alzheimer Nederland. Zij woont sinds 2015 in haar geboortestad Rotterdam.