Het haat zaaien begint te werken  

 

Het enige briljante aan de beweging met de gele hesjes is het hesje zelf. Vrijwel iedereen heeft het in de auto en het is goed herkenbaar. Misschien is het puur toeval geweest. Het oproer, dat in Frankrijk gigantische proporties heeft aangenomen, is immers begonnen als een benzine-protest en dus ligt een verbinding met de auto voor de hand. Bij blokkades van snelwegen verleende het hesje ook goede diensten. Intussen is het protest uitgegroeid tot een beweging tegen zo ongeveer alle te bedenken redenen van onvrede.

Maar wat voor reden is er, die een dergelijke uitzinnige woede rechtvaardigt. Een paar feiten: de Franse president Macron is er in geslaagd de enorme macht van de Franse vakbonden te beteugelen. Hij heeft een veelbelovend milieuplan ontwikkeld en tal van sociale plannen aangekondigd. De Franse economie draait na de magere recessiejaren behoorlijk, maar net als elders in het kapitalistische systeem profiteren daar in eerste instantie vooral bedrijven en rijken van. Frankrijk heeft ook een zeer verouderd pensioensysteem met de laagste pensioenleeftijd (60 jaar) in de Europese Unie. Het minimumloon loopt ook nogal achter, de brandstofprijzen zijn gematigd.

Net als veel andere Europese landen heeft Frankrijk een migratieprobleem dat, vooral gevoed door onwetendheid, voor veel angst onder de bevolking zorgt. Angst is er ook in brede kring voor de financiële gevolgen van de klimaatmaatregelen. We willen wel droge voeten houden, maar het mag niet te veel kosten. Maar wat vooral een rol speelt in de huidige onvrede is het effect van jarenlang haat zaaien door rechtse bewegingen. Marine Le Pen in Frankrijk en Geert Wilders hier doen al jaren niets anders dan roepen dat er helemaal niets deugt, dat de politiek volledig verrot is, dat de democratie op z’n eind loopt en dat we onze ooit zo mooie samenleving uitleveren aan barbaarse vreemdelingen. De Amerikaanse president Trump heeft zich sinds zijn aantreden met verve aan het hoofd van deze beweging geposteerd. En het ziet er naar uit dat het haat zaaien begint te werken.

Weerzin tegen de politiek is vooral aan de borreltafel van alle tijden. Maar in de huidige tijd wordt de onvrede ongegeneerd aangewakkerd door de (a)sociale media. Het is een open riool, waarin voor feiten en argumenten nauwelijks plaats is. Het feit dat Rusland deze middelen actief gebruikt om zoveel mogelijk onrust in de Westerse wereld te zaaien, is ook al buitengewoon bedenkelijk. Europa is het meest democratische en moreel meest hoogstaande deel van de wereld en dat moet vooral zo blijven. En daarbinnen is Nederland een prachtig land om in te leven. Niet perfect, maar wel aangenaam, gastvrij en vooruitstrevend. Een mevrouw met een geel hesje, die beweert dat Nederland in feite een dictatuur is, biedt vooral een droevige aanblik.

 

Deel dit berichtShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone
Dick Toet

Dick Toet

Dick Toet (1942) is zijn hele loopbaan werkzaam geweest in de dagbladjournalistiek. Hij was onder meer parlementair redacteur (Brabant Pers), vijf jaar correspondent in de USA (Zuid Oost Pers) en bijna twintig jaar lid van de hoofdredactie van de Haagsche Courant
Dick Toet

Latest posts by Dick Toet (see all)

Over Dick Toet

Dick Toet (1942) is zijn hele loopbaan werkzaam geweest in de dagbladjournalistiek. Hij was onder meer parlementair redacteur (Brabant Pers), vijf jaar correspondent in de USA (Zuid Oost Pers) en bijna twintig jaar lid van de hoofdredactie van de Haagsche Courant