Het is weer eens raak….in de PvdA !

De verkiezingen zijn nog niet in zicht, maar komen er zeker. Bij de PvdA buigt een commissie onder leiding van Felix Rottenberg zich over het politieke profiel van een (nieuwe?) leider. En als Felix iets zegt, dan zul je het horen ook, zeker als hij voor zijn beurt spreekt.

Henk Beereboom schreef  de volgende observatie aan Rottenberg en partijvoorzitter Spekman.

 

Felix,

Op zich is het al merkwaardig dat je een opdracht hebt aanvaard om een profiel (en bijbehorend persoon) te geven voor de komende Kamerverkiezingen. Waarom?

Omdat je dezelfde hand ook hebt gebruikt bij de vorige verkiezingen. De lijst van kandidaat-fractieleden is mede onder jouw toeziend oog vastgesteld. Blijkbaar heb je je destijds grondig vergist met je beoordelingen, getuige het feit dat je van mening bent dat de huidige club

niet tot grootse resultaten in staat is. Als je zo’n ernstig mankerende beoordelingsfout hebt gemaakt, waarom zouden ‘we’ (ik spreek tot je als partijgenoot) een dergelijke verantwoordelijke zaak dan opnieuw aan jou toevertrouwen? Is het vooruitzicht dat ons wordt voorgespiegeld door opinie-onderzoeken nu al niet erg genoeg? Nee, het had je gesierd om deze eervolle opdracht aan iemand anders te laten, iemand die niet zo’n kapitale misrekening op zijn naam heeft staan.

Stuitend is helaas de wijze waarop je via een interview in Vrij Nederland je voorkeur voor Asscher kenbaar maakt. Dat doe je nog voordat er door jouw selectieclubje een advies op ordentelijke wijze is voorgelegd aan Partijbestuur, Politiek Beraad of Congres. Dat is ongehoorde manipulatie van de slechtste soort, ook al geef ik toe dat dit binnen de PvdA wel eens vaker praktijk is. De procedure is door jouw toedoen met voeten getreden, en dat nog wel door iemand die als geen ander weet dat dit een voorzitter vreemd behoort te zijn.

We spreken niet over kleinigheden. De electorale positie van de PvdA is in het geding gebracht, inclusief haar politiek morele integriteit. Dat is heel wat en in ieder geval genoeg om je functie ter beschikking te stellen.

Als je de normen en waarden van het voorbereiden van belangrijke verkiezingen serieus neemt en afzet tegen jouw praktijk, zou Asscher in feite moeten bedanken voor de eventuele eer. Op die manier wil iemand niet in het zadel worden gehesen..

Misschien moet je maar eens wat verder achterom kijken, de blik naar boven, de oren gespitst:

dan zou je het misprijzend gebrom van ons beider vriend en leermeester Joop den Uyl duidelijk horen. Je kunt niet alles blijven loochenen vanwege vermeende belangen die je wilt realiseren.

In ieder geval zijn er andere en betere manieren om te acteren en die bovendien wél kosher zijn.

Deel dit berichtShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone
Henk Beereboom

Henk Beereboom

Henk Beereboom (1943) was vele jaren de rechterhand van fractievoorzitter en later premier Joop den Uyl. Daarna werkte hij voor de Europese Commisssie, deels lid van het Kabinet van Europees Commissaris Vredeling en tenslotte als hoofd van de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Den Haag
Henk Beereboom

Over Henk Beereboom

Henk Beereboom (1943) was vele jaren de rechterhand van fractievoorzitter en later premier Joop den Uyl. Daarna werkte hij voor de Europese Commisssie, deels lid van het Kabinet van Europees Commissaris Vredeling en tenslotte als hoofd van de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Den Haag

Een gedachte over “Het is weer eens raak….in de PvdA !

  1. Goed gezegd, Henk. Ik kwam je commentaar toevallig tegen nadat ik me op fb had afgevraagd waarom Felix nog niet ontslagen is als voorzitter van de kandidaatstellingscommissie. Hartelijke groet.

Reacties zijn gesloten.