Homo-genezing nu wettelijk verboden

 

Het is 2020 en het klinkt ongeloofwaardig, maar nog steeds worden ieder jaar tussen de 1000 en 2000 meestal jonge homoseksuelen in Duitsland onderworpen aan een vorm van therapie om deze duivel uit te drijven. Vooral in streng-religieuze kringen uiteraard. Dat gebeurt met indoctrinerende gesprekken, lichttherapie, electroshocks en demonen-uitdrijving. Vaak dragen de slachtoffers hun hele leven de psychische gevolgen daarvan met zich mee, die soms tot zelfdoding leiden.

De wetgever probeert al jaren een eind te maken aan deze praktijken. Een voorstel van de Groenen uit 2013 haalde het niet. In 2018 sprak het Europees Parlement zich uit tegen de zogenaamde homo-genezing en vervolgens diende minister Spahn van Volksgezondheid (CDU en zelf homoseksueel) in februari 2019 een nieuw wetsvoorstel in, dat nu door de Bondsdag is aangenomen. Een lange weg. Je zou zeggen dat hierover niet veel discussie kan ontstaan, maar het is wel degelijk controversieel en dat heeft vooral met de leeftijdsgrens te maken.

In Spahns voorstel wordt een dergelijke behandeling verboden voor jongeren onder de 18 of mensen die niet wilsbekwaam zijn. Dat is een verandering ten opzichte van het eerdere ontwerp, dat een leeftijdsgrens van 16 hanteerde. Dit criterium gaat veel politieke partijen en homo-organisaties echter nog niet ver genoeg, want wie 18 is kan zich dus nog steeds vrijwillig aan zo´n behandeling onderwerpen. De betrokken organisaties willen de grens verhogen tot 21 jaar.

Weliswaar zegt de Grondwet dat mensen vanaf 18 jaar het recht op `Selbstbestimmung´ hebben, maar de noodzaak om kwetsbare jongeren te beschermen moet zwaarder wegen, vinden ook de Groenen. De liberalen van de FDP zijn het daarmee eens. En je kunt `vrijwillig´ in ieder geval tussen aanhalingstekens zetten, omdat de druk vanuit de omgeving  vaak zo hoog is dat jongeren zich niet kunnen of willen verzetten.

Regeringsadviseur Lieselotte Mahler, wetenschappelijk medewerkster van de Charité, het academisch ziekenhuis in Berlijn, vindt de wet een `voorbeeldige´ aanzet, maar is tegelijkertijd van mening dat eigenlijk een leeftijdsgrens van minstens 26 jaar ingevoerd zou moeten worden. Homo´s en lesbo´s komen namelijk meestal pas tussen hun 18e en 30ste jaar uit de kast. Maar volgens de regering is dat op basis van de Grondwet (het recht om over je eigen leven te beslissen) onmogelijk. De FDP ging uiteindelijk toch akkoord met dit ontwerp, Die Linke en de Groenen onthielden zich van stemming, evenals de extreemrechtse AfD.

Ook reclame maken voor homo-genezing (formeel of informeel) is voortaan strafbaar. Maximaal een jaar gevangenisstraf of een geldboete tot 30.000 euro kunnen worden opgelegd aan `therapeuten´ of wonderdokters die het verbod overtreden. Of deze wet de huidige praktijk volledig zal indammen is onzeker. In deze milieus wordt de therapie soms thuis, door de familie of een familielid, uitgeoefend. En wat in de huiskamer gebeurt, is moeilijk te achterhalen.

Marjolijn Uitzinger

Over Marjolijn Uitzinger

Marjolijn Uitzinger is journalist en voormalig radio- en televisiepresentator. Sinds 2006 woont zij in Berlijn, waar zij zich toelegt op het schrijven van non-fictieboeken en misdaadromans, uitgegeven bij De Geus. Daarnaast verzorgt zij literaire rondleidingen in Berlijn