IJzervreter moet einde maken aan chaos in Witte Huis  

 

Virginia – Het Witte Huis in Washington begint aardig op een militair hoofdkwartier te lijken. Met de benoeming van de oud-generaal van de Marines, John F. Kelly tot chef-staf van het Witte Huis, heeft president Donald Trump de derde generaal in zijn kring van naaste medewerkers gehaald. Generaal Herbert McMaster is vanaf het eerste uur adviseur voor de nationale veiligheid en generaal James Mattis, bijgenaamd Dolle Hond, is minister van Defensie. Het zijn alle drie oorlogsveteranen, vechtjassen in de Golfoorlog en de strijd in Irak en Afghanistan. In dat land sneuvelde in 2010 een zoon van generaal John Kelly.

 

De nieuwe chef-staf was maandag nog geen halve dag officieel in dienst of hij liet merken wie in het Witte Huis de dienst gaat uitmaken. De schreeuwlelijk Anthony  Scaramucci, die nog geen twee weken geleden tot communicatie-directeur was benoemd, vloog de laan uit. Als zijnde te onbezonnen en ongedisciplineerd.

 

Scaramucci vertelde in zijn eerste persconferentie, zonder te verblikken of verblozen, tot vijf keer toe dat hij van de president hield. In de daarop volgende dagen kwetste hij in de meest vulgaire woorden een aantal mede-stafleden van het Witte Huis. Hij noemde ze paranoïde en penislikkers. Terwijl Scaramucci met zijn grote bek en irritant modieuze helblauwe zonnebril tien dagen lang het ergste voorbeeld was van een slaafse kontenkruiper. Gewetenloos; His Masters Voice. Zijn bijnaam zegt alles: de parasiet.

Binnengehaald op voorspraak van dochter Ivanka Trump en haar man Jared Kushner: New Yorkers onder elkaar; ouwe jongens krentenmik.

Maar zijn vileine uitvallen naar stafleden vond zelfs president Trump ‘ongepast voor iemand in zijn positie’. En als Trump zegt dat je onbehoorlijke taal gebruikt, dan moet je het wel héél bont hebben gemaakt…

 

Generaal Kelly krijgt van Trump alle denkbare volmachten. Iedereen in het Witte Huis moet via hem communiceren. Ook Ivanka en haar man Jared. En het is niet onwaarschijnlijk dat de generaal er bij Trump op zal aandringen de rol van dat echtpaar in te perken en dat het niet langer toegang heeft tot alle geheime informatie.

Van een man als Kelly mag je verwachten dat hij orde op zaken brengt. De hamvraag is evenwel, of hij ook de president in het gareel kan brengen. Om hem te overreden om te stoppen met riskant geïmproviseerde toespraken en impulsieve tweets.

Met oplopende spanningen met Rusland, Noord-Korea en nu ook met Venezuela, zijn kalmte en discipline de eerste vereisten voor een rustige  werkomgeving van de Amerikaanse president.

Want de afgelopen zes maanden is er alleen maar sprake geweest van paniek, willekeur en chaos.

 

Vorige week raakte Trump in aanvaring met zijn eigen Republikeinse senatoren die hij onkunde en laksheid verweet omdat ze er maar niet in slagen de gehate ziektekostenwet van president Obama, de zg. Obamacare, ongedaan te maken. Hij kwam in botsing met de politietop van Long Island omdat hij op een bijeenkomst van dat politiekorps aanbevelingen had gedaan om ‘niet te aardig te zijn voor arrestanten’. Hij kreeg tegenwind van de militaire top vanwege zijn besluit om transgenders niet in het leger toe te laten en kreeg hij kritiek van de leiding van de Amerikaanse scoutsbeweging omdat hij op de recente jamboree voor 40.000 jonge scouts een puur politieke toespraak had gehouden.

 

Sinds zijn aantreden heeft Trump in recordtijd vijf topfunctionarissen van zijn staf ontslagen en ook nog eens de directeur van de FBI, James Comey. Hij haalde ze allemaal eerst binnen als de meest fantastische mensen, maar brandde ze in no time af. Pure willekeur, onzekerheid?  Ook binnen ‘zijn’ Republikeinse Partij is te horen dat het oncontroleerbare gedrag van Trump gevaarlijk begint te worden voor de stabiliteit en de veiligheid van het land. Om over helder, constructief en evenwichtig beleid maar niet te spreken…

 

 

franswijnands@telenet.be

Frans Wijnands

Over Frans Wijnands

Frans Wijnands (1938) is journalist; onder meer vast medewerker van het Friesch Dagblad. Hij was in de jaren '80 gedurende tien jaar hoofdredacteur van De Limburger. Daarvoor en daarna was hij voor de Zuid Oost Pers, de VNU- en Audetbladen en de Persunie correspondent in Rome, Praag en Bonn. Hij woont in Gent