Kortzichtigheid

 

Deze column gaat niet over Wopke Hoekstra, die op de ijsbaan van Thialf een baantje trok met Sven Kramer. Vergelijk hem met King Willie die de vakantie met zijn gezinnetje in Griekenland door wilde brengen toen alle Nederlanders van Mark Rutte thuis moesten blijven. Of in Amerika met senator Ted Cruz, die voor vakantie afreisde naar Mexico, terwijl in zijn staat Texas mensen door de extreme kou in acute nood raakten. Vergelijk hem met justitieminister Ferd Grapperhaus die afgaf op “asocialen die geen anderhalve meter afstand houden” en vervolgens op zijn eigen trouwfeest alle regels overtrad.

Hoekstra zal ermee wegkomen, want het CDA wil niet met Pieter Omtzigt of Mona Keijzer blijven zitten. Dus daarover gaat deze column niet. Overigens, als ik lijsttrekker van het CDA was, zou ik direct het campagneteam ontslaan; het was toch hun idee om een leuke campagnefoto te maken van Wopke en Sven? Geen politieke antenne.

Want deze column gaat over kortzichtigheid. Neem de informatieavond over Het Park in Rotterdam. Druk tegenwoordig in Het Park; iedereen wil naar buiten. Nu gaan ze Het Park herinrichten. Vandaar de informatieavond. Iemand vroeg of de parkslapers, vaak Oost-Europese arbeidsmigranten, die zodra ze hun werk kwijtraken, ook geen huisvesting meer hebben, een humaner slaapplaats kan worden aangeboden dan daar in de bosjes. Een andere wijkbewoner reageerde dat niemand toch last had van parkslapers. Geen probleem dus, volgens hem. Alsof Oost-Europese arbeidsmigranten ervan dromen om lekker in de winter in de bosjes van Het Park te slapen. Maar niet iedere dakloze is zo’n vrolijke zwerver als Swiebertje. De meeste daklozen hebben echt liever een dak boven hun hoofd dan een vochtige slaapzak in de bosjes van een openbaar park. Alleen, door die gekke regels in Europa om ‘uitkeringstoerisme’ te voorkomen, kunnen Oost-Europeanen in de problemen hier geen kant op: geen hulp, geen noodopvang, niets. Als je Pool bent en pech hebt, resten alleen de bosjes van het park.

Gemeenten, stel de voorzieningen open voor iedereen die ze nodig heeft!

 

Marieke Bolle
Latest posts by Marieke Bolle (see all)

Over Marieke Bolle

Marieke Bolle (1957) is communicatie-adviseur en kunsthistoricus. Zij was onder meer plv. directeur voorlichting van het ministerie van WVC. Ook is zij twaalf jaar actief geweest in de lokale politiek in Den Haag (raadslid, fractievoorzitter, wethouder cultuur en financiën). Ze vervult nu een aantal bestuurlijke functies, zoals voorzitter van de daklozenkrant Straatnieuws, bestuurslid van de Nieuwe Kerk in Den Haag en lid van de Raad van Toezicht van Alzheimer Nederland. Zij woont sinds 2015 in haar geboortestad Rotterdam.