Mooie Winterspelen

 

Het waren mooie Winterspelen. Uitstekend georganiseerd door de Zuid-Koreanen. Merkwaardig dat we dit land, waar nog niet zo lang geleden adoptiekinderen vandaan kwamen, nog altijd sterk onderschatten. Zuid-Korea mag al weer geruime tijd te boek staan als het nieuwe Japan, zeer hoog ontwikkeld en stevig democratisch verankerd. En dat is bijzonder voor een land dat geografisch zo geïsoleerd is. Voor een reis naar het buitenland moet je er altijd gebruik maken van een schip of een vliegtuig. Respect dus voor het faciliteren van twee weken prachtige en incidentloze topsport.

Het wordt weer wennen zonder dagelijkse mooie sportreportages op wellicht wat ongelukkige tijdstippen, die voor veel mensen het dagelijkse leven behoorlijk overhoop hebben gegooid. En de Nederlandse prestaties waren imponerend en dit keer niet alleen bij het langebaan schaatsen, maar ook bij het shorttrack.

Het waanzinnige succes van vier jaar geleden in Sotsji (24 medailles) leek buiten bereik, maar we kwamen er met 20 medailles toch weer aardig in de buurt. En er waren tal van bijzondere successen. Ireen Wüst liet zich kronen tot succesvolste Nederlandse olympiër in de geschiedenis, Sven Kramer won voor de derde keer op rij goud op de 5000 meter, Kjelt Nuis won goud op zowel de 1000 als de 1500 meter, debutante Esmee Visser, die zich na haar kwalificatie nog afvroeg wanneer die Spelen nou eigenlijk waren, zorgde wellicht voor de meest verrassende gouden  plak, al kwamen de shorttrack-dames daar met een medaille op de relay en goud voor Suzanne Schulting ook dichtbij.

In het medaille-klassement is ons kleine landje als vijfde geëindigd, voor landen als Frankrijk, Italië, Japan, Oostenrijk, Zwitserland en noem nog maar wat echte wintersportlanden of grote landen op. Dat is een grootse prestatie. Natuurlijk is schaatsen in ons land ontzettend populair. We hebben veel water en doorgaans weinig sneeuw, maar dat water wil de laatste jaren maar moeilijk effectief bevriezen. Met veel kunstijsbanen hebben we de natuur een handje geholpen, maar zelfs in winkelcentra in bloedhete landen kun  je zonder probleem ijsbaantjes maken.

En dan is er natuurlijk altijd het geklaag dat de schaatssport mondiaal zo’n kleine sport is. Onzin natuurlijk. De medaillewinnaars bij het langebaan schaatsen kwamen uit 11 verschillende landen. Bij het downhill skiën waren dat 9 landen, bij het langlaufen 8 en bij de biatlon 10. Er is dus gewoon alle reden een beetje onschuldig nationalistisch en met trots te constateren dat het schaatsen tot de mooiste identiteiten van ons land behoort.

 

Deel dit berichtShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone
Dick Toet

Dick Toet

Dick Toet (1942) is zijn hele loopbaan werkzaam geweest in de dagbladjournalistiek. Hij was onder meer parlementair redacteur (Brabant Pers), vijf jaar correspondent in de USA (Zuid Oost Pers) en bijna twintig jaar lid van de hoofdredactie van de Haagsche Courant
Dick Toet

Latest posts by Dick Toet (see all)

Over Dick Toet

Dick Toet (1942) is zijn hele loopbaan werkzaam geweest in de dagbladjournalistiek. Hij was onder meer parlementair redacteur (Brabant Pers), vijf jaar correspondent in de USA (Zuid Oost Pers) en bijna twintig jaar lid van de hoofdredactie van de Haagsche Courant