Over ‘ongehoord’ gesproken  

 

En weer klopt er een nieuwe club aan de poorten van het omroepbestel. ‘Ongehoord Nederland’ gaat het zaakje heten en het is niet anders dan andere geluiden uit de rechtse hoek van Nederland. ‘Naar de gewone burger wordt niet geluisterd’, ‘de publieke omroep onder aanvoering van het NOS-journaal laat alleen het linkse geluid horen’, ‘we horen voortdurend geluiden over de klimaatgekte’, ‘de migratieramp wordt bewust onderbelicht’, het zijn de bekende geluiden uit de achterbannen van PVV en Forum voor Democratie. Geert Wilders en Thierry Baudet waren er dan ook als de kippen bij om het initiatief opzichtig te omarmen.

Aan de wieg van de nieuwe club staan journalist/oorlogsverslaggever Arnold Karskens en oud-VVD-kamerlid Ybeltje Berckmoes. Karskens zou als journalist beter moeten weten, want hij moet bekend zijn met het fenomeen dat een kritische benadering door te velen als ‘links’ wordt betiteld. Ybeltje leek van het toneel verdwenen, nadat zij de VVD-fractie was uitgezet vanwege een boekje, waarin ze de vuile was van haar partij gretig buiten hing. Nou is en was er wel wat vuile was bij de VVD te melden, maar Ybeltje kreeg met haar boek voornamelijk de lachers op haar hand. Een soort Rita Verdonk dus. De poging tot verrechtsing van de omroep doet vooral denken aan Koot en Bie, die als Jacobse en Van Es een paar decennia geleden furore maakten met ‘de tegenpartij’.

Aan ‘ongehoord’ is bepaald niets geestigs. Als Wilders en Baudet er zich met behoorlijk opruiende teksten van harte achter scharen, mag weldenkend Nederland zich daar best zorgen over maken. Recente ontwikkelingen rond het  racisme in de sport en het zwarte Pieten-gedoe kunnen niet los gezien worden van het jarenlange preken van verdeeldheid en haat naar bepaalde groepen. Dat je liever niet hebt dat bepaalde soorten mensen naar ons land komen en je eigenlijk vindt dat veel Nederlanders met een migratie-achtergrond maar beter kunnen ophoepelen, is dat een standpunt, hoe afkeurenswaardig ook. Aandringen op een ‘Nexit’ is bezopen, maar ook dat kun je vinden. Maar ontkennen dat de opwarming van de aarde schreeuwt om ingrijpen, is volkomen ridicuul. En mensen, die daar iets aan willen doen, wegzetten als ‘milieugekken’ is schandelijk.

Maar PVV en Forum zijn niet de enige veroorzakers van bitterheid, verdeeldheid en onvrede in de samenleving. De sociale media spelen ook een bedenkelijke rol. Iedereen kan tegenwoordig een eigen podium creëren om onzinnige denkbeelden aan de man te brengen. Facebook, Instagram, Twitter, het zijn open riolen van goede en vooral ook kwade berichten. Aan de andere kant zouden de racistische uitingen naar een zwarte voetballer van Excelsior nooit zoveel aandacht hebben gekregen als er geen sociale media zouden zijn. We mogen hopen dat er de laatste dagen indringender over racisme is nagedacht dan ooit tevoren en dat die gedachten in goede banen kunnen worden geleid. Maar laat ‘Ongehoord Nederland’ daar maar geen rol bij spelen.

Dick Toet

Over Dick Toet

Dick Toet (1942) is zijn hele loopbaan werkzaam geweest in de dagbladjournalistiek. Hij was onder meer parlementair redacteur (Brabant Pers), vijf jaar correspondent in de USA (Zuid Oost Pers) en bijna twintig jaar lid van de hoofdredactie van de Haagsche Courant