Quarantaine met vijf man op een klein flatje

 

Waar deskundige medici en wetenschappers al geregeld van mening verschillen over de gewenste aanpak van het corona-virus mag van de kritische leek op z’n minst enige terughoudendheid worden verwacht. Toch zijn er ook voor de buitenstaander genoeg bespiegelingen te maken over deze ramp van ongekende omvang. Echte buitenstaanders zijn er ook eigenlijk niet, want iedereen heeft wel te maken met dit agressieve virus.

De omvang van de crisis is nauwelijks voorstelbaar. In de hele werd wordt het dagelijks leven  ingrijpend beïnvloed door de pogingen het virus in te dammen. Is het ooit voorgekomen dat alle kroegen, eettenten, hotels, theaters, veel winkels, stadions, pretparken en andere plekken van vermaak bijna wereldwijd dicht waren? Voor het laatst tijdens de Duitse bezetting waren in Nederland maatregelen van kracht, die een beetje op de Corona-toestanden lijken. En in de jaren 40-45 ging het dagelijks leven nog min of meer door. Het zal enige afstand in tijd vergen om de omvang van deze crisis in de juiste proporties te zien.

De Nederlandse reactie maakt de indruk behoorlijk stevig te zijn, waarbij de politiek zich in meerderheid vooral laat leiden door deskundigen. In feite is in Nederland al een vrijwel complete lock-down afgekondigd. We zijn alleen nog net niet volkomen gevangen in onze eigen huizen. Het gedoe over een echte lock-down (‘want andere landen doen dat wel’, wordt er geroepen) begint dan ook op gezeur te lijken. De Nederlandse maatregelen passen in het Europese stramien. Bedacht moet worden dat Spanje, het land met de meest vergaande lock-down, de hoogste sterftecijfers heeft.

Duitsland springt er wat de sterftecijfers betreft in gunstige zin uit. Door deskundigen  wordt dat  in verband gebracht met de vele testen die de Duitsers doen. Onder het motto ‘meten is weten’ testen de Duitsers meer op Corona dan alle andere Europese landen bij elkaar. In Nederland wordt relatief weinig getest, omdat het aan voldoende apparatuur zou ontbreken. Dan moet die apparatuur verworven worden, zou je denken, zoals het geval is met mondkapjes en beademingsapparatuur. In alle praatprogramma’s ging het tot nu toe vrijwel nergens over testen, pas de laatste dagen ontstaat enige belangstelling, maar dan blijft het bij de constatering dat er niet genoeg apparatuur is. Een hoogst onbevredigende situatie.

Zelfs als buitenstaander mag je vermoeden dat testen in Brabant zouden hebben opgeleverd dat de explosie van het virus in die provincie vooral te maken heeft met het recente carnavalsfeest. Goed om te weten. Testresultaten daar zouden veel nuttige informatie hebben opgeleverd voor de rest van het land.

Het is mooi dat er grote politieke eensgezindheid is, maar triest dat onze populisten Wilders en Baudet de crisis toch weer voor makkelijke succesjes benutten. Steeds net een klein beetje voor de muziek uitlopen en je dan vervolgens op de borst kloppen dat je die maatregelen hebt afgedwongen, is buitengewoon goedkoop. De indruk bestaat dat veel mensen dat wel door hebben en zo kan er nog iets overblijven aan deze ramp.

Het is mijn indruk dat de ‘uittocht’ van afgelopen weekeinde behoorlijk is overdreven. Een grote meerderheid van de mensen houdt zich goed aan de opgelegde regels en dat is vaak behoorlijk lastig. Het hamsteren van een week geleden was een zwaardere vlek op het Nederlandse blazoen. Het is wat simpeler om in quarantaine te gaan als je in een groot huis woont met een tuin ten opzichte van mensen die met een man of vijf op een klein flatje huizen. Ook deze crisis raakt, zoals zo vaak, de minder bedeelden extra hard.

Dick Toet

Over Dick Toet

Dick Toet (1942) is zijn hele loopbaan werkzaam geweest in de dagbladjournalistiek. Hij was onder meer parlementair redacteur (Brabant Pers), vijf jaar correspondent in de USA (Zuid Oost Pers) en bijna twintig jaar lid van de hoofdredactie van de Haagsche Courant