Requiem voor de cassière  

Consumentencolumnist (van de krant en de tv) Teun van de Keuken sprak zijn mede-consumenten laatst vermanend toe: zelfscannen in de supermarkt is uitsluitend voor mensen die tijdens hun ronde langs de schappen gewapend met scanpistool ieder geselecteerd product terstond scannen, in hun boodschappentas doen en tenslotte bij de zelfscankassa alleen nog het totaalbedrag hoeven voldoen. Zo ontstaan er geen rijen. En dat is het ultieme doel van het zelfscannen. Volgens onze consumentencolumnist.

 

Nu was de regel – al ver vóór de zelfscan – dat als er drie klanten in de rij stonden een volgende kassa openging. Dat werkte – de boodschappenspits daargelaten – doorgaans prima. Dus ‘rijen voor de kassa’ was niet het probleem dat het zelfscannen moest oplossen. Wat wel? Duh, de winstmarges van de bedrijven. En winstmarges kun je op twee manieren vergroten: door de opbrengsten te verhogen (duurdere producten; de concurrentie kijkt handenwrijvend toe) of de kosten verlagen: bijvoorbeeld door cassières weg te bezuinigen uit het systeem. Weer een baankans verkeken voor jongeren voor wie verder misschien niet zo heel veel plekken op de arbeidsmarkt overblijven.

 

Dus daar staat de goedwillende consument bij de ingang van de supermarkt. Hij kijkt naar de kassa’s met echte mensen erachter en de zelfscankassa’s en schat in: overal ongeveer even druk. Geen pistool dus, want daarmee is je keuze verkeken, maar boodschappen inladen in het mandje en naar de kassa als de mevrouw erachter op je zit te wachten. En door naar de zelfscan als het toch drukker bij de echte cassière is geworden. Dan maar zelf die boodschappen een voor een scannen.

 

En misschien is de meest sociale consument nog wel de consument die helemaal niet alle opties openhoudt, maar tevoren, welbewust, kiest voor baanbehoud van die aardige jongens en meisjes die je aan de ouderwetse kassa treft.

 

Marieke Bolle

Gast Columnist
Latest posts by Gast Columnist (see all)

Over Gast Columnist

Regelmatig vragen we gastauteurs om een collumn te schrijven. Wilt u ook deel uit maken van dit illustere gezelschap, mail ons dan met uw voorstel of artikel op info@haagsecolumnisten.nl.