Roept u maar!  

 

Voor wie het is ontgaan: tot 15 februari aanstaande heb je de tijd om staatssecretaris Wiebes voorstellen te sturen voor praktische vereenvoudigingen in ons dolgedraaide belastingstelsel. Maar let op, want je brief moet op die dag op zijn bureau liggen. Jawel, hij wil je voorstellen alleen per brief ontvangen, zo staat te lezen in een Nieuwsbericht van 18 januari 2016 op de website van de Rijksoverheid.

Dus geen e-mail of getwitter, maar een papieren brief in een correct gefrankeerde envelop. Beetje raar, als je bedenkt dat zijn Belastingdienst alleen nog maar digitaal mag communiceren met belastingplichtigen.

Maar goed, we moeten niet zeuren, want we mogen in ieder geval voorstellen doen om de belastingen te vereenvoudigen. “Roept u maar!”, roept Wiebes ons vriendelijk toe.

 

Nou mogen we natuurlijk altijd voorstellen doen. Brancheorganisaties, ondernemers, vakbonden, geleerden en talloze schrijfgrage burgers doen ik weet niet hoe vaak zulke voorstellen. Gevraagd en ongevraagd, doet er niet toe. Bijna alle voortellen ondergaan uiteindelijk het lot van verstoffing in stalen of digitale archiefkasten. Hetzij omdat ze de overheid geld kosten, dan wel omdat vereenvoudiging voor de een tot een grotere complexiteit voor de ander leidt. Dus wat is nu eigenlijk het nut van zo’n oproep?

 

Het kabinet Rutte II heeft het afgelopen jaar knarsetandend moeten vaststellen dat zijn plannen voor een ambitieuze hervorming en vereenvoudiging van de belastingen vroegtijdig zijn stukgelopen op een politieke muur. En die plannen waren niet op een regenachtige namiddag in het glazen ministerie van Financiën bedacht. Nee, het kabinet beschikte over twee dikke rapporten met concrete vereenvoudigingsvoorstellen van de commissie Van Weeghel en de commissie Van Dijkhuizen. Bij elkaar zo’n vijftien ‘out-of-the-box’ denkende top-fiscalisten uit diverse hoeken, die hun oor goed te luisteren hebben gelegd bij wat er in het veld speelt. Maar het mocht niet baten.

 

Verwacht Wiebes nu ineens dat zijn oproep zal leiden tot het idee van het jaar? Welnee, waarschijnlijk wil hij burgers en bedrijven hooguit de valse hoop bieden dat hij smachtend zit te wachten op het geniale vereenvoudigingsvoorstel waar tot nu toe nog niemand op is gekomen. En àls er al zo’n prachtidee tussen zou zitten, dan blijkt het niet uitvoerbaar of het kost de overheid geld. En dat mag niet. Dus als je nog een idee voelt opborrelen, schrijf dan gerust en gooi er een postzegel tegenaan. Maar klaag niet als Wiebes er niets mee doet.

 

 

Over Han Kogels

Han Kogels (1946) is prof. em. van de Erasmus Universiteit Rotterdam en secretaris-generaal van de International Fiscal Association. Daarvoor was hij fiscalist in het internationale bedrijfsleven en hoogleraar Europees Belastingrecht