Spertijd voor talkshows svp

 

Die avondklok is shit natuurlijk. Corona sowieso shit. Allereerst voor de mensen die het krijgen. En dan alle bijkomende ellende. Mensen verliezen hun werk, hun inkomen. Kinderen kunnen niet naar school: shit, vooral voor kinderen met de slechtste kansen in ons onderwijssysteem. En, eerlijk is eerlijk, ik moet er niet aan denken om met drie pubers van 12, 14 en 16 – bijvoorbeeld – weken opgesloten te zitten in een appartement zevenhoog in een buitenwijk. U?

 

Corona is ook dodelijk voor de kunsten. Je kunt een boek lezen, dat nog wel, of een concert of theatervoorstelling livestreamen. Films thuis kijken. En soms is het resultaat geweldig, ook hierin toont de culturele sector zich creatief. Maar we missen ook veel: cultuur beleef je het liefste samen in het echt. Toch? Shit.

 

En dan nu spertijd, dat hadden de meesten niet eerder meegemaakt. Sommigen gaan daarom rellen, een enkeling plunderen. Niemand van ons wordt vrolijker van al die vrijheidsbeperkingen. Hoe jonger je bent, des te erger is het. En wat nog wél kan, vergt planning: vóór 21.00 uur binnen zijn, reserveren voor een livestream. Je kunt nog wel  -alleen – bij een vriend of vriendin gaan borrelen, maar daarna niet samen eten, want dan ben je te laat binnen. Spontaniteit nul. Het leuke is overal van af. Shit.

 

Natuurlijk zijn er uitzonderingen voor de avondklok. Voor werkers in ploegendiensten, bijvoorbeeld, logisch. Maar wat ik niet begrijp: je mag ook gewoon een talkshow doen, ongeacht de avondklok. Dat geleuter van deskundigen en ondeskundige zogenaamd bekende Nederlanders. De dagstand van de onderbuik over coronamaatregelen en vaccinatiestrategieën. Waarom is de talkshow in hemelsnaam uitgezonderd van de avondklok? Er zijn alleen maar voordelen van spertijd voor talkshows.

 

Doe desnoods tussen 04.30 en 21.00 uur een livestream. Als het per se moet.

 

Marieke Bolle
Latest posts by Marieke Bolle (see all)

Over Marieke Bolle

Marieke Bolle (1957) is communicatie-adviseur en kunsthistoricus. Zij was onder meer plv. directeur voorlichting van het ministerie van WVC. Ook is zij twaalf jaar actief geweest in de lokale politiek in Den Haag (raadslid, fractievoorzitter, wethouder cultuur en financiën). Ze vervult nu een aantal bestuurlijke functies, zoals voorzitter van de daklozenkrant Straatnieuws, bestuurslid van de Nieuwe Kerk in Den Haag en lid van de Raad van Toezicht van Alzheimer Nederland. Zij woont sinds 2015 in haar geboortestad Rotterdam.