Trump is ook nog laf

 

Charlottesville – hartje Virginia – is een kleine, zeer aangename stad met zo’n 40.000 inwoners. Veel groen, weinig hoogbouw, een knus centrum, volop  terrasjes en restaurants; thuisstad van de hoog aangeschreven University of Virginia, gesticht door president Thomas Jefferson. Charlottesville heeft alles om het tot een perfecte woonplaats te maken. Behalve dan het ruiterstandbeeld van generaal Robert E. Lee, de aanvoerder van de zuidelijke Confederatie in de bloedige Burgeroorlog met de noordelijke staten (1861- 1865).

 

In de zuidelijke staten van de VS wemelt het van soortgelijke herinneringen aan die oorlog. Meer en meer stadsbesturen willen die uit de openbaarheid weghalen en verplaatsen naar waar ze thuis horen: het museum. Niet om de geschiedenis uit te gummen, maar om te voorkomen dat ze een verkeerd soort bewonderaars aantrekken.

Maar dat stuit op groot verzet van blanke Amerikanen die van vader op zoon de verloren strijd tegen de noordelijken levend houden. Ze dromen van een blank Amerika, zonder zwarten, Latino’s, Aziaten, illegalen en joden. ‘Unite the Right’ is hun slogan, maar ze bedoelen: ‘Make America White Again’. Zo heeft God Amerika immers bedoeld…

 

Een paar duizend extreem-rechtsen en neo-nazi’s trokken dit weekeinde naar Charlottesville om te protesteren tegen de verplaatsing van het beeld van generaal Lee. Niet het fijnste soort Amerikanen dat schreeuwend en slaand door het stadje trok, om het begrip ‘geteisem’ maar niet te gebruiken.

Met brandende fakkels hielden ze vrijdagavond al een demonstratie op de universiteitscampus. Angstaanjagende taferelen, provocerende symbolen van de Ku Klux Klan (KKK) en uit de nazi-tijd.

 

Zaterdag ontstond een massale knokpartij met vreedzame tegendemonstranten, maar de massaal aanwezige politie leek erger te kunnen voorkomen. Totdat een doorgedraaide fanaticus van 20 jaar met zijn auto met hoge snelheid doelbewust op een groep mensen inreed. Eén dode en tientallen gewonden. Plus later nog eens twee doden in een surveillerende politiehelikopter die net buiten het stadje neerstortte.

 

President Donald Trump gaf vanaf zijn vakantie-adres – een van zijn golf-resorts, vlakbij New York – een korte reactie. Hij veroordeelde ‘de haat, de rassendiscriminatie en het geweld; van meerdere kanten, van méérdere kanten’…

Verkeerd voorgelicht? Niet echt onder de indruk? Ongeïnteresseerd? ‘Van ‘méérdere kanten’, zoals hij tot twee keer toe zei, terwijl duidelijk is vastgesteld dat de extreem-rechtse betogers geweld gebruikten en racistische en anti-semitische leuzen riepen. ‘Maar die waren er ook al onder Barack Obama’, voerde Trump als een vreemd soort verdediging aan.

De president verzuimde op onvergeeflijke wijze om die blanke, gewelddadige, racistische relschoppers openlijk te veroordelen. Zoals de (Democratische) gouverneur van Virginia, Terry McAuliffe, op indrukwekkende wijze wèl deed.

 

Dat Trump dat niet deed heeft twee redenen. Op de eerste plaats is hij het eigenlijk eens met dat surrealistische ‘ideaalbeeld’ van een superieur, blank Amerika. Want nog griezeliger dan het neo-nazi- en pseudo-KKK-geweld is de houding van tientallen miljoenen blanke, ogenschijnlijk fatsoenlijke Amerikanen in vooral de zuidelijke staten, die in hun hart racistisch zijn. Amerika-kenner Maarten van Rossem zei nog voordat Trump gekozen was: “Trump is een pure racist, maar dat is in Amerika niets bijzonders’.

De tweede reden dat Trump de georganiseerde blanke relschoppers niet met naam noemde en veroordeelde komt omdat het zijn kiezers en achterban zijn. En die wil hij voor geen goud voor het hoofd stoten.

We wisten al dat Trump een duizendpoot van het verkeerde soort is. Nu blijkt dat hij óók nog laf is.

 

 

 

Frans Wijnands

Over Frans Wijnands

Frans Wijnands (1938) is journalist; onder meer vast medewerker van het Friesch Dagblad. Hij was in de jaren '80 gedurende tien jaar hoofdredacteur van De Limburger. Daarvoor en daarna was hij voor de Zuid Oost Pers, de VNU- en Audetbladen en de Persunie correspondent in Rome, Praag en Bonn. Hij woont in Gent