Trump verzoent niet, maar zaait haat  

 

Virginia – Zelfs zijn joodse schoonzoon kan president Donald Trump kennelijk niet overtuigen om neo-nazi’s en blanke racisten keihard te veroordelen. Want opnieuw heeft de Amerikaanse president de gewelddadige betogers, die afgelopen weekeinde in het stadje Charlottesville bloedige rellen uitlokten, de hand boven het hoofd gehouden. ’Kijk ook eens naar die tegendemonstranten. Die hadden ook basebalknuppels’, riep hij tegen de journalisten op een  tumultueuze en gênante persconferentie in de Trump Tower, de New Yorkse woning van de president.

Trump liet weer eens zien dat hij een ordinaire straatvechter is. Iemand die van huis uit niet anders gewend is dan extra hard terug meppen als hij in het nauw gedreven wordt.

 

Er waren volgens Trump ‘fijne en slechte mensen op straat in Charlottesville, van beide kanten’. Hij is totaal niet verontrust dat er vandaag de dag duizenden racisten en neo-nazi’s door Amerikaanse straten marcheren.  

Dat hij nu opnieuw met een verklaring komt is ‘omdat ik eerst alle feiten wilde kennen. En niet zoals jullie journalisten, meteen met een oordeel komen’.

Te gek voor woorden, want als president heb je desgewenst binnen 24 uur een volledig dossier over die gebeurtenissen op je bureau. Desnoods kijk je nog een paar keer naar de televisiebeelden van die honderden neo-nazi’s die onder meer schreeuwden dat ‘de joden onze plek niet zullen innemen’.

 

Trump heeft de geest uit de fles gelaten. Neo-nazi’s, Ku Klux Klan-leden en racistische blanke nationalisten hebben al aangekondigd dat ze komend weekeinde in meerdere Amerikaanse steden protestbetogingen zullen houden. Ze voelen zich openlijk gesteund door Trump die gisteren het land nog dieper heeft verdeeld en die het laatste greintje moreel gezag verspeelde; voor zover hij dat al ooit heeft gehad.

 

‘Als je het karakter van iemand wilt leren kennen moet je hem macht geven’, is een uitspraak van de door Trump bewonderde president Abraham Lincoln. Amerika en de wereld hebben intussen ervaren dat Trump een machtsgeile, karakterloze man is. Zijn grilligheid is beangstigend en vooralsnog is er niemand die hem enigszins in toom kan houden. Zelfs zijn gezin niet.

 

Dochter Ivanka is getrouwd met Jared Kushner, een jonge, steenrijke projectontwikkelaar uit New York. Hij komt uit een orthodox-joodse familie.  Ivanka moest zich tot het joodse geloof bekennen alvorens met hem te kunnen trouwen. Zijn grootouders ontsnapten ternauwernood aan de Holocaust en vluchtten naar Amerika.

Alleen daarom al is het onbegrijpelijk dat Trump niet veel duidelijker afstand neemt van alles wat naar de nazi-tijd en rassenzuiverheid riekt.

 

Concluderen dat alle medewerkers in het Witte Huis min of meer medeplichtig zijn is te gemakkelijk. Ook daar lopen ‘fijne mensen’ rond, zoals Trump zou zeggen. Maar het kan niet anders of in de komende dagen en weken zullen top-medewerkers het voor gezien houden, omdat ze het gedrag en de uitlatingen van de president niet langer met hun geweten kunnen verenigen.

 

En de Republikeinse Partij? Trump heeft er lak aan; hij heeft zijn eigen agenda. Hij is weliswaar onder Republikeinse vlag gekozen, maar heeft vrijwel zijn hele verkiezingscampagne uit eigen zak betaald. Hij heeft geen boodschap aan het Republikeinse politieke establishment.

Trump isoleert zich meer en meer. Het Witte Huis straalt geen rust, geen vertrouwen, geen verzoening, geen moreel gezag uit. Het Witte Huis is een zwalkend schip met een gevaarlijk gestoorde kapitein aan het roer.

 

 

 

 

Frans Wijnands

Over Frans Wijnands

Frans Wijnands (1938) is journalist; onder meer vast medewerker van het Friesch Dagblad. Hij was in de jaren '80 gedurende tien jaar hoofdredacteur van De Limburger. Daarvoor en daarna was hij voor de Zuid Oost Pers, de VNU- en Audetbladen en de Persunie correspondent in Rome, Praag en Bonn. Hij woont in Gent