Aan de Nieuwe Hollandsche Waterlinie 

Een bezoek aan Kunstfort Asperen. Het is een beetje een onderneming. Maar met de routeplanner van de ANWB bij de hand kom je een heel eind. Wat ons betreft heeft de Algemeene Nederlandsche Wielrijders Bond weer zijn onmisbaarheid bewezen. Avontuur is immers mooi maar met mate.

 

Men neme, zo schreef de routeplanner voor, op de A2 de afslag Culemborg, na 400 meter op de rotonde de eerste afslag rechts en dan via Sonsbrug, Beschuinse, de Tiendweg, Nieuwe Steeg, Leerdamseweg, de Diefdijk en de Meerdijk naar de onvermijdelijke bestemming, de Langendijk te Asperen. Bij twijfel is er altijd wel een eenzame dorpeling die vriendelijk en geduldig een laatste aanwijzing geeft. En dan is daar ineens dat prachtige fort, sieraad van onze klassieke landsverdediging: de Nieuwe Hollandsche Waterlinie.

Inundatie van de Stelling van Amsterdam tot de Biesbosch. Het vaderland dus wel nat, maar vrij en onverveerd. Recht en slecht. Dat was de strategische bedoeling van onze generaals destijds. Laat de vijand maar komen. Het heeft niet geholpen in 1940, want de Moffen vlogen er eenvoudig overheen met hun Stuka’s en Messerschmitts.

 

Maar goed. We hebben er een paar prachtige vestingen aan overgehouden en Fort Asperen hoort daarbij tot de top. En als tempel van de schone kunsten beleeft deze 19de eeuwse kazemat een nieuwe jeugd. Water + Land + Kunst. We hebben genoten van alle moois aan de forse muren en zijn zelfs helemaal naar boven geklauterd, naar de glazen koepel op het dak en hebben van daaruit de Vijfherenlanden zich in de lentezon zien baden. En als dank voor het aangename verpozen in hoge sferen wachtte beneden de Taveerne met zalm op verantwoord bruinbrood en met een lift die naar het toilet in de kelder voerde. Dat laatste zeer op zijn plaats want veel bezoekers zijn, zoals al eerder vermeld, best wel gematigd het avontuur toegedaan maar daarbij al wat ouder en dus matig ter been.

 

Triple A Projects heeft ons een verrassend bezoek bezorgd. De kunstenaars, van gelouterde reputatie tot aanstormend talent, droegen bij aan de renaissance van Nederland waterland. Daar in Asperen maakten we kennis met de Allernieuwste Hollandse Waterlinie. Natuur en cultuur. Wat wil een kunstzinnig mens nog meer op zo’n mooi dagje uit? Tot en met tweede pinksterdag 2016.

 

 

 

Han Mulder
Latest posts by Han Mulder (see all)

Over Han Mulder

Han Mulder (1935) is journalist en columnist. Hij was o.m. hoofdredacteur van het Leidsch Dagblad, reportageredacteur van Het Parool, werkte voor radio en televisie (o.m. Met het Oog op Morgen, Den Haag Vandaag en Brandpunt), schreef een wekelijkse column in Haagsche Courant en GPD-bladen. Hij verzorgt momenteel een column in het Archeologie Magazine en is lid van de redactie van de Internationale Spectator.