Bannon: ‘Het presidentschap van Trump is over’  

 

Virginia – ‘Vertrek je zelf, of sturen we je weg?’. Stephen (Steve) Bannon koos voor het eerste. De politiek-strategische topadviseur en vertrouweling van president Donald Trump stapte vlak voor het weekeinde op, maar sprak bij zijn vertrek uit het Witte Huis onheilspellende woorden: ‘Het presidentschap waar we voor gevochten hebben, en dat we gewonnen hebben, is over. Er breken andere tijden aan. Maar ik zal ook buiten het Witte Huis voor de president blijven vechten’.

Geen wonder dat die opmerking de geruchtenstroom op gang brengt dat Trump voor het einde van zijn periode van vier jaar zal aftreden. Er kan zelfs al op gewed worden…

 

Bannon is met vlijmscherp geslepen messen vertrokken en heeft de oorlog verklaard aan ‘Washington’; aan het politieke (Republikeinse en Democratische) establishment in de Amerikaanse regeringsstad. Hij trekt ten strijde tegen de media (‘de pers moet gewoon haar mond houden’) en het bedrijfsleven.

Opmerkelijk, want met zijn Breitbart-nieuwssite overspoelde hij Amerika jarenlang met hoogst subjectieve berichtgeving. En via dat bedrijfsleven heeft hij als bankier en ondernemer goud verdiend.

 

Steve Bannon speelde vanaf het eerste moment een dominante rol in Trump’s ‘hofhouding’. De eigengereide, zelfverzekerde, bazige Trump leek betoverd door de rechts-populistische taal van zijn vertrouweling Bannon: America first, Amerika voor de (blanke) Amerikanen.

Bannon, ‘de barbaar’, heeft vanaf zijn studententijd een diepe afkeer van de Islam. Niet zozeer als godsdienst, maar als mogelijke wereldmacht. Moslims horen volgens hem in Amerika niet thuis. Joden eigenlijk ook niet, maar ja…

Tijdens zijn korte, maar turbulente aanwezigheid in het Witte Huis, heeft hij één kardinale fout gemaakt: openlijk in onmin geraken met de kinderen Trump en de joodse man van dochter Ivanka: Jared Kushner. Volgens Bannon is Jared Kushner te soft, te glad, een pseudo-Democraat.

 

Steve Bannon (63) is de held van blank-nationalistisch Amerika. Dankzij de extreem-rechtse nieuwssite Breitbart, opgericht in 2005 door Andrew Breitbart. Die snel razend populaire site posteert zich rechts van het Republikeinse conservatisme. Toen Breitbart in 2012 plotseling overleed volgde Steve Bannon hem op en zette de populistisch-rechtse koers van de site hartstochtelijk voort.

 

Steve Bannon komt uit een (Democratisch) arbeidersgezin, in Virginia. Hij haalde een bachelor aan de Harvard Business School, werkte een aantal jaren bij de Marine, vervolgens bij de zakenbank Goldman Sachs en begon daarna een eigen investeringsbank. De van huis uit katholieke Bannon is inmiddels drie keer getrouwd. Een van zijn ex-vrouwen klaagde hem aan voor huiselijk geweld maar hij werd niet veroordeeld omdat zij niet op de beslissende rechtszitting durfde verschijnen. Bannon is anti-kapitalistisch maar allesbehalve vies van geld; hij is tegen abortus en alles wat de katholieke kerk verbiedt. Hij gelooft niet in klimaat-’sprookjes’ en noemt zich voorvechter van de vergeten, blanke middenklasse in Amerika.

 

Intussen heeft hij de eerste bestuursvergadering bij Breitbart weer achter de rug en is hij op de koffie geweest bij de familie Mercer. Die schatrijke miljardairs-familie heeft hem – en Trump – van begin af aan gesteund en heeft eveneens een bloedhekel aan de ‘Washington-incrowd’. Maar de familie moet teleurgesteld zijn in wat hun favoriet Trump tot nu toe heeft bereikt.

 

Het is duidelijk dat de onlangs benoemde chef-staf van het Witte Huis, de oud-generaal van de mariniers, John Kelly, in rap tempo orde op zaken stelt. Bannon is zeker niet de laatste (top)functionaris die buiten wordt gezet.

Maar daarmee krijgt Trump nog steeds geen grip op de ontwikkelingen. De afgelopen dagen zijn presidentiële adviesraden ontbonden. Adviseurs en sponsors zijn opgestapt uit protest tegen zijn halfslachtige opstelling over de bloedige rellen in Charlottesville waar neo-nazi’s een kwalijke hoofdrol speelden.

Steeds meer Republikeinen nemen afstand van hem. Ze willen de ‘twitter-macht’ van het Witte Huis breken en de politieke macht terug brengen naar Capitol Hill, de zetel van het Amerikaanse Congres.

 

 

franswijnands@telenet.be

 

Frans Wijnands

Over Frans Wijnands

Frans Wijnands (1938) is journalist; onder meer vast medewerker van het Friesch Dagblad. Hij was in de jaren '80 gedurende tien jaar hoofdredacteur van De Limburger. Daarvoor en daarna was hij voor de Zuid Oost Pers, de VNU- en Audetbladen en de Persunie correspondent in Rome, Praag en Bonn. Hij woont in Gent