Daklozenbarbiers

 

Ik zal beslist niet de enige zijn, die zich fijner voelt, als ie net naar de kapper is geweest. En bij teamsvergaderingen de afgelopen maanden zagen collega’s er steeds vreemder uit, omdat de kappers dicht waren. Toch? Daarom is het ook zo sympathiek om dak- en thuislozen een knipbeurt aan te bieden. Met pas geknipt haar voel je je ineens veel lekkerder en sta je er sociaal gezien ook tien keer beter op. Goed dus voor mensen die het heus wel door hebben als ze op straat worden gemeden.

Hulde daarom voor kappers die dak- en thuislozen een gratis knipbeurt aanbieden. Er is bijvoorbeeld een kapper die mensen die dat niet kunnen betalen gratis knipt in de week voor kerstmis, volgens mij de drukste week met betalende klanten. Ik kan dan in ieder geval bij mijn kapper nooit terecht. En er is ook een kapper die langs de huiskamers van het Leger des Heils trekt en daar zijn gratis diensten aanbiedt. Het nieuwste initiatief is van twee medewerkers van het leger, die het loopbaanbudget van hun werkgever hebben benut voor een kappersvakopleiding. Zodat ze de mensen in de opvang gratis kunnen knippen.

En dat moet je dan de mensen van het leger weer nageven: die kijken ook bij de inzet van het loopbaanbudget van de medewerkers verder dan hun neus lang is. De gemiddelde werkgever zet zo’n budget vooral in om meer uit zijn werknemers te halen. Of hen een betere positie op de arbeidsmarkt te bieden, zodat ze gemakkelijk weer weg komen. En de Belastingdienst hanteert bij aftrekbaarheid van studiekosten voor de belasting het criterium ‘maatschappelijke positieverbetering’. Maar het Leger zegt tegen het personeel: “Joh, ga jij maar op onze kosten leren voor kapper, dan kun je onze daklozen gratis knippen.”

Marieke Bolle
Latest posts by Marieke Bolle (see all)

Over Marieke Bolle

Marieke Bolle (1957) is communicatie-adviseur en kunsthistoricus. Zij was onder meer plv. directeur voorlichting van het ministerie van WVC. Ook is zij twaalf jaar actief geweest in de lokale politiek in Den Haag (raadslid, fractievoorzitter, wethouder cultuur en financiën). Ze vervult nu een aantal bestuurlijke functies, zoals voorzitter van de daklozenkrant Straatnieuws, bestuurslid van de Nieuwe Kerk in Den Haag en lid van de Raad van Toezicht van Alzheimer Nederland. Zij woont sinds 2015 in haar geboortestad Rotterdam.