De ramp Trump is nog niet over

 

De zuchten van opluchting waren ontelbaar de afgelopen dagen. De nederlaag van zittend president Donald Trump is ondanks alle ongefundeerde protesten uit Republikeinse kring volkomen duidelijk. Joe Biden is de nieuwe president en dat stemt buiten de bittere Republikeinse kiezers, het Kremlin, rechtse complotdenkers en nog wat potentaten tot grote tevredenheid. We mogen rustig stellen dat het monster is verslagen, want Trump was een ramp.

Ook in het fatsoenlijke deel van de wereld werd wel gehoord dat Trump toch wel veel heeft bereikt en in ieder geval zijn beloftes heeft waargemaakt. Welke beloftes? Hij heeft tal van maatregelen genomen ten nadele van de zorg voor het klimaat, hij heeft het migratiebeleid aangescherpt met als gevolg dat onder meer 500 migrantenkinderen zonder hun ouders zitten opgesloten, de economie heeft hij op basis van door zijn voorganger Obama genomen maatregelen verder aangezwengeld, zij het ten koste van het milieu, hij heeft zijn poenerige vrienden nog rijker gemaakt dan ze al waren. Het gros van  de Amerikanen is met dit alles helemaal niets opgeschoten. Concreet is de verhuizing van de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv naar Jeruzalem, maar daarmee is de rust in het Midden-Oosten geenszins gediend.

Wat Trump vooral kwalijk genomen moet worden is dat hij het prestige van zijn land volledig aan gort heeft geholpen. Amerika werd de risee van de wereld en een steuntje in de rug van ondemocratische regimes. Daarnaast heeft Trump niets nagelaten de kranten en networks voortdurend ernstig te beschimpen. Heeft dan geen republikein in de gaten dat een dergelijk gedrag voorbehouden is aan dictatoriale machthebbers.

Het is verontrustend dat ruim 70 miljoen Amerikanen op deze man hebben gestemd. Gezien de onverzoenlijke houding van velen van hen hebben ze veel opgestoken van hun leider. Het zal voor Joe Biden een geweldige opgave worden het land weer enigszins te herenigen. Zijn eerste daden wekken vertrouwen en zijn vrouwelijke running mate Kamala Harris versterkt het gevoel dat Amerika terug zou kunnen keren naar de status van een benijdenswaardige grootmacht.

Voorlopig wacht eerst een enorm juridisch gevecht, waarbij van belang is dat buiten het Hooggerechtshof ook lagere gerechtshoven worden bemand door rechters, die voor een flink deel door Trump zijn benoemd. Het is nog wat vroeg om helemaal gerust te zijn op een goede afloop. Van belang wordt ook de einduitslag van  de senaatsverkiezingen, die pas in januari bekend wordt. De ramp Trump is nog niet voorbij. Zijn nederlaag is in ieder geval een harde klap voor het ruwe populisme. In Nederland hebben we daar over een paar maanden nog mee af te rekenen, maar voor Thierry Baudet is de val van Trump natuurlijk wel erg slecht nieuws.

Dick Toet

Over Dick Toet

Dick Toet (1942) is zijn hele loopbaan werkzaam geweest in de dagbladjournalistiek. Hij was onder meer parlementair redacteur (Brabant Pers), vijf jaar correspondent in de USA (Zuid Oost Pers) en bijna twintig jaar lid van de hoofdredactie van de Haagsche Courant