En de winnaar is: Tom Dumoulin!  

 

En weer toonde de Tour de France zich het mooiste sportspektakel van het jaar. En deze keer ook nog met een forse Nederlandse inbreng. Twee Nederlanders bij de eerste vijf en nog een vertegenwoordiger van een Nederlandse ploeg in de top van het klassement, Roglic, die als jeugdig schansspringer bepaald niet op weg leek een wielergrootheid te worden.

Maar het had nog veel mooier kunnen zijn. Tom Dumoulin, die nog geen twee minuten te kort kwam op de winnaar, heeft de ronde grotendeels als individu moeten afwerken. Zijn ploegmakkers zijn uitstekende fietsers, maar niet meer dan dat. Tom had de pech dat zijn belangrijkste helper in de bergen, Wilco Kelderman, al vooraf door een blessure afviel. Hij werd vervangen door Laurens ten Dam, een even sympathieke als gemiddelde wielrenner in de diepe herfst van zijn carrière. Al vrij snel moest Tom’s ploeggenoot Michael Matthews wegens ziekte afhaken. En Matthews is ongeveer van de klasse van winnaar Thomas, dat wil zeggen dat als Matthews de ronde had kunnen voortzetten en Dumoulin was uitgevallen Matthews tweede of misschien wel eerste zou zijn geworden. Voor de rest telt de ploeg van Tom sterke fietsers, maar geen van allen met ook maar de geringste mogelijkheid ooit een Tour de France te kunnen winnen.

Hoe anders is dat bij Sky. De winst van Thomas wijst er al op dat bij een wat mindere vorm van kopman Froome de opvolging onmiddellijk klaar staat. En  dan zijn daar Poels (winnaar Luik-Bastenaken-Luik), Kwiatkowski (oud-wereldkampioen), Rowe (te vergelijken met Thomas), Castroviejo (Spaans kampioen), Moscon (Italiaanse fietsvechter) en Bernal (volgens insiders het grootste fietstalent van dit moment). Sky heeft het enorme budget vooral benut om een fantastische ploeg fietsers bij elkaar te krijgen. Net als andere jaren  heeft Froome tussen zijn metertjes door vooral asfalt gezien. Van het mooie Franse landschap heeft hij al jaren nauwelijks iets meegekregen. En Thomas heeft vooral tegen de kont van zijn Sky-voorganger aangekeken. Een enkele keer had hij na het meerijden in de Sky-trein nog meer dan genoeg adem over om een op suprematie lijkend eindsprintje in te zetten.

Tom Dumoulin mocht al blij zijn als er één ploeggenoot naar adem happend aan het eind van de voorste groep bungelde. De omstandigheden maken de prestatie van Tom Dumoulin alleen maar grootser. Maar wil Tom ooit de Tour winnen dan moet er wel iets veranderen. De basis is er, Tom kan worden vergezeld door Kelderman, talent Sam Oomen en Matthews. Voeg daar nog een paar sterke mannen aan toe en de zege kan Tom in de Tour 2019 nauwelijks ontgaan. Dan mag Tom’s ploeg Sunweb de aandacht niet verdelen door Kelderman bijvoorbeeld in te zetten in een andere grote ronde. Alles op de Tour is alles op de Tour. Maar we moeten er dan wel aan wennen Tom bijna dagelijks in een Sunweb-treintje te zien rijden.

Dick Toet
Laatste berichten van Dick Toet (alles zien)

Over Dick Toet

Dick Toet (1942) is zijn hele loopbaan werkzaam geweest in de dagbladjournalistiek. Hij was onder meer parlementair redacteur (Brabant Pers), vijf jaar correspondent in de USA (Zuid Oost Pers) en bijna twintig jaar lid van de hoofdredactie van de Haagsche Courant