Er zijn meer rare mensen dan gedacht

 

In normale tijden valt het niet zo op. Maar het is er en heeft altijd bestaan: met een bepaald gedeelte van de bevolking is iets mis. Ze leven aan de rand van de samenleving, ze stemmen niet, hebben waanideeën of zijn analfabeet. Hoeveel het er zijn? Iets van een half of een heel procent, dacht ik altijd.

Nu, in coronatijd, blijkt het rond 10 procent te zijn. Virusontkenners, vaccinatieweigeraars, complot-aanhangers en nog zo wat. Het is verbijsterend te zien hoe groot deze groep is. Vroeger hielden ze een beetje hun mond en had je er weinig last van. Maar nu? Bijna elke dag op de TV en in de kranten.  En nog gevaarlijk ook.

Wat ook opvalt dat dit verschijnsel is doorgedrongen tot het parlement. Bij figuren als Baudet en van Haga is duidelijk een steekje los. De grootste onzin kramen zij uit. Vroeger zat er in een of andere gemeenteraad wel eens een malloot, maar bij mijn weten nog nooit in de Tweede Kamer. Misschien op boer Koekkoek na.

Dit is wat mij het meeste opvalt, na anderhalf jaar Corona. Aanvankelijk was het meer de verregaande incompetentie van mensen als de Jonge, Rutte, Grapperhaus, het ministerie van VWS en de GGD die in het oog sprong. Die nam vaak onthutsende vormen aan, maar daar zijn we inmiddels aan gewend. Niemand kijkt meer op als de Jonge weer een uitglijer maakt. Wie recent het interview met hem in de Volkskrant heeft gelezen, weet dat het een ijdele praatjesmaker is. Het is een schande dat die man er nog steeds zit en elke dag opnieuw grote schade aanricht. Laat het nieuwe kabinet maar snel aantreden, met nieuwe, frisse en capabele mensen.

Er is ook een lichtpuntje. Dat is de internationale wetenschap, die in recordtijd heeft gezorgd voor diverse uitstekend werkende vaccins en behandelmethoden. Vaak op eigen initiatief. En dat is maar goed ook, want je moet er niet aan denken dat de EU, of in een eerder stadium Trump zich ermee had bemoeid. Dan zaten we nu nog in de chaos.

 

Frans Kok
Laatste berichten van Frans Kok (alles zien)

Over Frans Kok

Frans Kok (1944) is consultant public affairs. Daarvoor was hij o.m. politiek redacteur en columnist van NRC Handelsblad en directeur communicatie van het ministerie VROM