Het circus de Jonge

 

Eindelijk was het zover: het circus de Jonge streek neer in Delft. Een enorme tent met een speciaal aangelegd parkeerterrein voor 200 auto’s. Maar liefst 6 parkeerwachten voor 3 eenzame auto’s. Een lange looproute zoals op Schiphol, geflankeerd door mannen met Security op hun uniform.  Eerst het welkom en de intake. Je kon kiezen uit 10 vriendelijke dames. Daarnaast een balie met een echte arts voor het geval er doden zouden vallen. Bij gebrek aan klanten staarde hij wat verveeld voor zich uit.

Door naar de prikhalletjes. Ik nam voor het gemak maar de eerste. Marianne heette de vaccinatiedame. Dat stond met grote letters op haar witte jasje. Het prikje deed veel minder au dan de griepprik een paar maanden geleden.

Het was 16.15 uur. “Nog ongeveer 8 mensen na u, dan kan ik naar huis. We gaan om 5 uur dicht’. Ik: ‘zijn er dan te weinig vaccins?’. ‘Nee, hoor, maar dat is zo bepaald’.

Dan de recovery. Ongeveer 40 stoelen met 10 vriendelijke werkstudenten. ‘U moet nog even 15 minuten blijven zitten om te controleren of u alles goed hebt doorstaan. U mag zelf de tijd in de gaten houden’.

Ik had mijn prikbewijs al van Marianne gekregen. Dat pakte niemand mij meer af. ‘Vindt u het goed dat ik direct doorloop naar mijn auto?’, zei ik. Verbaasd sputterde hij iets over advies van artsen, maar ging braaf opzij.

Ik had het circus de Jonge doorstaan. Er was wel een olifant in de kamer, pardon de tent. Het vaccineren gaat met veel aplomb en gewichtigdoenerij, maar het tempo is dat van een schildpad.

 

Frans Kok
Laatste berichten van Frans Kok (alles zien)

Over Frans Kok

Frans Kok (1944) is consultant public affairs. Daarvoor was hij o.m. politiek redacteur en columnist van NRC Handelsblad en directeur communicatie van het ministerie VROM