Het morele kompas van Sywert van Lienden

 

Er zijn veel voordelen aan weinig televisie kijken: je kunt eens een goed boek lezen, of een mooi gedicht. Nog een voordeel: ik wist niet wie Sywert van Lienden was; had dat CDA-koppie nog nooit gezien. Als u het ook niet weet: hij was de onvermijdelijke gast, de Angela de Jong of Ab Osterhaus van de praatprogramma’s in de vroege avond en had overal een leuk, soms onverwacht meninkje over. Hij rolde op zijn 17e in dat circuit vanuit het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Zo komt zo iemand ‘opiniemaker’ te heten. Je zou hem ook gewoon praatjesmaker kunnen noemen, maar dat zal wel een te weinig serieuze aanduiding zijn van het genre. Inmiddels noemen mensen Van Lienden vooral met een samengesteld woord dat begint met mondkapjes gevolgd door – miljonair of  – scharrelaar.

 

Hij had al eens eerder gejokt: over de vier bachelor’s op zijn cv, waarvan hij er twee daadwerkelijk heeft gehaald – me dunkt dat je er dan geen twee bij hoeft te fantaseren. Sywert wel.

 

Maar het echt grote jokken begon toen onze praatjesmaker overal verkondigde dat de overheid zich de ogen uit de kop moest schamen als ze niet heel snel zou zorgen voor goed beschermingsmateriaal voor de helden in de zorg, en dat hij gratis en voor niets voor voldoende mondkapjes kon zorgen. Hij kreeg de order – iemand die zo vaak de publiciteit zoekt en zo pijnlijk wijst op de tekortkomingen van de overheid moet je niet te veel tegen de haren instrijken. Tegen beter weten in van de speciaal daarvoor opgerichte inkooporganisatie.

Er was goede onderzoeksjournalistiek voor nodig om te onthullen dat ‘gratis en voor niets’ in werkelijkheid jokken is voor 9 miljoen op je bankrekening. We zullen ons hem blijven herinneren als een in de knop gebroken praatjesmaker met een moreel kompas dat het beste kan worden omschreven als LAKS.

 

Marieke Bolle
Latest posts by Marieke Bolle (see all)

Over Marieke Bolle

Marieke Bolle (1957) is communicatie-adviseur en kunsthistoricus. Zij was onder meer plv. directeur voorlichting van het ministerie van WVC. Ook is zij twaalf jaar actief geweest in de lokale politiek in Den Haag (raadslid, fractievoorzitter, wethouder cultuur en financiën). Ze vervult nu een aantal bestuurlijke functies, zoals voorzitter van de daklozenkrant Straatnieuws, bestuurslid van de Nieuwe Kerk in Den Haag en lid van de Raad van Toezicht van Alzheimer Nederland. Zij woont sinds 2015 in haar geboortestad Rotterdam.