Huishoudboekje

 

 

Mag ik een huishoudboekje met u doornemen? Stel, je hebt een hypotheek van 2,3 miljoen. Met de huidige rentestand betaal je dan zeker niet meer dan 4 procent (dus 92.000 euro) aan rente.

Je koopt een  auto van 90.000 euro en nog een voor het gezin van 40.000. Natuurlijk heb je een tuinman nodig: 35.000 euro per jaar. En broodnodig is ook een huishoudster/werkster voor eenzelfde bedrag. Verzekeringen/onderhoud kosten je ook wel zo’n 40.000 euro per jaar. Een fatsoenlijke school voor de kinderen? Zou 60.000 euro voldoen? En vakanties? Ach, een beetje behoorlijke vakantieserie (een keer zomer en een keer winter) kost bij elkaar toch al gauw 50.000 euro.

Dan zit je wat betreft vaste lasten aan een kleine 4,5 ton per jaar. Een hoop geld, maar als je 900.000 euro per jaar vangt, houd je dus eenzelfde bedrag over. Toch zegt topman Jos Nijhuis van Schiphol haarfijn te kunnen uitleggen dat hij iedere cent van zijn (kale) salaris van 9 ton kan verantwoorden. Die verantwoording heb ik kennelijk gemist. Toch dapper van Nijhuis, maar daar trapt geen zinnig mens in. En dan gaat het hier nog om de topman van Schiphol, een bedrijf dat er redelijk toe doet. In zijn divisie zijn er nog talloze, maar ook in de sfeer van dienstverlenende bedrijven als zorgverzekeraars, ziekenhuizen en woningcorporaties worden nog altijd belachelijke salarissen betaald. En dan hebben we het nog niet over de showbizz en de topsport, waar een voetballer als Messi per minuut een modaal jaarsalaris opstrijkt.

Wat is dat voor waanzin dat mensen een salaris uitbetaald krijgen dat ze zelfs met de grootste inspanning niet kunnen uitgeven. En dat terwijl een groot deel van de wereldbevolking krepeert. Vriend Messi, goede voetballer overigens, zou in zijn eentje pakweg enkele duizenden vluchtelingen een riant leven kunnen bezorgen.

In Nederland kennen we de Balkenende-norm, die overigens veelvuldig met voeten wordt getreden. Zou het geen tijd zijn voor een mondiale norm, die ongetwijfeld ook zal worden overtreden, maar waardoor toch enigszins de vinger aan de pols wordt gehouden. En niet meer oh en ah roepen als de onmetelijk rijke Bill Gates weer eens een miljardje weggeeft.

 

Dick Toet
Laatste berichten van Dick Toet (alles zien)

Over Dick Toet

Dick Toet (1942) is zijn hele loopbaan werkzaam geweest in de dagbladjournalistiek. Hij was onder meer parlementair redacteur (Brabant Pers), vijf jaar correspondent in de USA (Zuid Oost Pers) en bijna twintig jaar lid van de hoofdredactie van de Haagsche Courant