Laat Marcel Levie snel aantreden

 

Wat opvalt na ruim een jaar corona-ellende is de grote mate van incompetentie van vrijwel alle hoofdrolspelers. Wie dacht dat Nederlanders efficiënte probleemoplossers zijn, zal voorgoed van dit idee genezen zijn. De lijst is lang, te beginnen bij minister de Jonge en de ambtenarena van VWS. Maar ook Rutte faalt als crisismanager. Om van het RIVM en de GGD maar te zwijgen.

Elke dag weer nieuwe blunders. Er lijkt geen einde aan te komen. Vandaag Ernst Kuipers (niet eens de slechtste van het stel) die doodleuk beweert dat de avondklok geen enkel effect heeft gehad. Waarom niet? Omdat de cijfers niet omlaag zijn gegaan. Daarom. Waarop Maarten Keulemans in de Volkskrant simpel uitrekent dat zonder avondklok er honderden doden meer te betreuren waren geweest.

Het systeem faalt en dan denk ik: fuck the system. Ik geef een enkel voorbeeld, tevens praktische tip, die € 140,- per persoon per keer oplevert. Voor een tochtje naar Frankrijk en sommige andere landen, heb je volgens de GGD een officieel test-certificaat nodig, te tonen bij de grens. De GGD verstrekt die niet. Waarom is volstrekt onduidelijk. Kleine moeite zou je zeggen. Nee, hun website leidt je door naar een scala aan commerciële testbureautje, waarvan een flink deel een hoog Jacobse & Van Es gehalte heeft. Die vragen voor het testje van 1 minuut tussen de 90 en 140 euro.

Dat van het certificaat is trouwens onjuist. Frankrijk verlangt slechts een negatieve testuitslag, niet ouder dan 72 uur. Dat kan dus prima een printje zijn van de negatieve testuitslag van de GGD, die je per mail of via Digid krijgt.

Bovendien controleert Frankrijk niet aan de grens. In elk geval niet meer. Dus de PCR test is overbodig, zeker als je al gevaccineerd bent. Mochten ze toch een steekproef houden, dan kan je ter plekke een sneltest laten doen. Voor de terugtocht geldt het zelfde, met dien verstande dat Nederland en België helemaal  niks controleren. Nooit gedaan ook. Voor een gezin met 2 kinderen scheelt het toch zo’n duizend euro.

Een laatste verzuchting: kom snel met het nieuwe kabinet op de proppen. Dan kan Marcel Levie het stokje overnemen van die omhooggevallen dorpsonderwijzer met al dat bloed aan zijn handen.

 

Frans Kok
Laatste berichten van Frans Kok (alles zien)

Over Frans Kok

Frans Kok (1944) is consultant public affairs. Daarvoor was hij o.m. politiek redacteur en columnist van NRC Handelsblad en directeur communicatie van het ministerie VROM