Nederland is geen leuk landje meer

Eén van de meest misbruikte termen van de afgelopen maanden is het begrip ‘tweedeling’. In Nederland zou zich een tweedeling voordoen tussen gevaccineerden en degenen, die dat niet hebben gedaan. Maar dat is geen tweedeling. Zo’n scheidslijn gaat tussen twee partijen, waarvan de onderlinge sterkte niet veel verschilt. Zo’n breuklijn is er bijvoorbeeld tussen Democraten en Republikeinen in de Verenigde Staten. En bij ons kun je van zo’n lijn spreken tussen progressief liberaal georiënteerde mensen en de groep, die meer ziet in centrum-rechtse politiek.

In het Corona-debat gaat het om een zeer ruime meerderheid, die meent dat vaccinatie tegen Corona de beste weg is en een zeer kleine groep die zich daartegen verzet. Probleem is dat dit verzet zich zeer luidruchtig manifesteert. En zoals de fratsen van Trump in de Verenigde Staten de weg hebben geopend naar een politieke strategie, waarin beschaving niet meer vanzelf spreekt, zo hebben in ons politieke landschap Wilders en Baudet zich opgeworpen als de wegbereiders van een rauw soort politiek dat ontevredenen van allerlei pluimage de moed geeft om ongegeneerd moord en brand te schreeuwen.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Wilders weliswaar grof is, maar nog wel debatteert. Dat neemt niet weg dat de tv-spotjes van de PVV om van te gruwen zijn. Maar Baudet en zijn kornuiten maken het echt te bont. Natuurlijk zijn de sociale media voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de verruwing van het openbare debat, maar Forum voor Democratie is een  nog veel groter gevaar. Baudet verspreidt domweg verwerpelijke, valse en soms zelfs misdadige opvattingen. Aan de strijd daartegen lijkt niemand vooralsnog zijn of haar vingers te willen branden. En dat is een probleem dat op veel terreinen speelt. We blijven maar begrip tonen voor allerlei uitspattingen. Zelfs de afschuwelijke oprispingen van voetbalhooligans worden vaak afgedaan in de sfeer van ‘ach, zo zielig, die jongens mochten zo lang niet in de stadions’.

Begrip hebben is prima, maar wij gaan er veel te ver mee. Keihard aanpakken en minimaal de dingen bij hun naam noemen. Buiten duidelijke medische gronden is weigeren van een vaccinatie gewoon a-sociaal en aanhangers van Baudet zijn verwijtbaar dom. We zijn eindelijk zo ver dat we doorgedraaide hooligans criminelen noemen, maar door de bank genomen is het weldenkende deel van dit land veel te mild en bang om abjecte opvattingen en gedragingen scherp te veroordelen. Ons land stond over de grens altijd te boek als een sociaal paradijs, beetje eigenwijs, maar tolerant en vrijzinnig. Geen van die stempels is eigenlijk nog geldig. Het buitenland zal met verwondering hebben gekeken naar de rellen die vorige week onder meer in Rotterdam uitbraken. Politie belaagd, politieauto’s in brand, winkels en publieke bezittingen vernield.

Het kabinet heeft fouten gemaakt in de bestrijding van de Corona-crisis, op veel moment is te laat gereageerd, maar door de bank genomen doet ons land het niet beter of slechter dan de overheid in ons omringende landen. Bovendien leggen onze bestuurders geregeld verantwoording af en uiteindelijk is er het parlement om het beleid te controleren. Nee, sorry, ons land is geen leuk landje meer. Een beetje zelfreflectie zou al een beetje kunnen schelen.

 

Dick Toet
Laatste berichten van Dick Toet (alles zien)

Over Dick Toet

Dick Toet (1942) is zijn hele loopbaan werkzaam geweest in de dagbladjournalistiek. Hij was onder meer parlementair redacteur (Brabant Pers), vijf jaar correspondent in de USA (Zuid Oost Pers) en bijna twintig jaar lid van de hoofdredactie van de Haagsche Courant