Onmiddellijk

 

Het zal uit ons taalgebruik verdwijnen. Ik geef het nog een jaar of tien: het woord ‘onmiddellijk’. Met twee keer een ‘d’ en tweemaal een ‘l’, leerde ik als kind.  ‘Onmiddellijk’ is straks zó doodgewoon, dat we wel zonder kunnen.

 

Het zinnetje ‘per ommegaande een reactie svp’ klinkt als vooroorlogs. De betekenis daarvan vatten we nu samen in een uitroepteken. Een eigen mening moet onmiddellijk gegeven worden, de reactie daarop van een ander zo mogelijk nog sneller. Tijd nemen om na  te denken is een zwaktebod. Een gesprek onder leiding van Matthijs van Nieuwkerk draagt het karakter van een wedloop. Bij opinies over ons strafrecht klinkt steeds vaker het pleidooi voor ‘lik op stuk.’

 

De politicus achter het katheder kijkt, terwijl hij staat te praten, met een schuin oog naar het scherm van zijn mobiel. Voordat hij is uitgesproken leest hij de eerste tweets over wat hij zonet beweerde. De omloopsnelheid van de eigen mening is zo hoog geworden dat de metafoor daarvoor ontleend wordt aan explosies: ‘Twitter ontploft.’ Een moment van zwijgen wordt ‘wegkijken’ genoemd en als ik niet direct een eigen mening heb, ben ik vast en zeker ‘politiek correct.’

 

Zo mijmer ik als ik boodschappen doe bij de supermarkt op het plein. Een jongetje van een jaar of vier heeft de sinaasappelpersmachine ontdekt. Hij weet, zo te zien, alle knoppen te bedienen. Alleen nu nog een fles onder het kraantje, dat heeft hij over het hoofd gezien. Een man, zijn vader vermoed ik, roept vanachter het vak met pastasauzen: ‘Freek, wil je daar onmiddellijk mee stoppen!’ Het kind heeft nu de kraan ontdekt. ‘Je hebt mij toch gehoord! Ik zeg dat je on-mid-del-lijk moet stoppen!!’ herhaalt de vader. Kleine Freek heeft nu wat restjes vruchtvlees in zijn haar. ‘Onmiddellijk’ dat werkt niet meer bij hem. De vader verheft zijn stem. ‘En wel nú!!!’ schreeuwt hij. Het galmt door de winkel. Het kind stopt, niet van harte.

Schreeuwen. Stemverheffing. Ben benieuwd naar de toekomst van die woorden.

 

www.hansmuiderman.nl

 

 

 

Hans Muiderman
Laatste berichten van Hans Muiderman (alles zien)

Over Hans Muiderman

Hans Muiderman werkte lange tijd op het raakvlak van kunst en onderwijs. Hij was tot 2004 directeur van het Koorenhuis in Den Haag. Als auteur en redacteur was het betrokken bij vele publicaties op het gebied van kunstonderwijs. Nu is hij schrijver, dichter en columnist. In 2013 verscheen zijn debuutroman Souvenir Utopia en onlangs zijn verhalenbundel Ik ben hier geboren.