Oorlogstaal

 

 Taal schiet altijd te kort. De politicus weet dit als geen ander en heeft er zijn vak van gemaakt om dit euvel te verdoezelen. Hoe groter ons verdriet en onze schrik over wat is aangericht, des te grootser moet het antwoord van de taal zijn. De taal van Hollande vertegenwoordigt niet in eerste instantie een gemoedstoestand maar beoogt vooral een effect. De taal moet aankomen, raken. Net als Bush dat deed na 9/11. We moeten laten zien dat we ferm zijn. Ten aanval! Ik verklaar de oorlog. We jagen ze op.

Van ferme taal worden de mensen rustig want de indruk wordt gewekt dat we alles nog in de hand hebben.

Stel dat president Hollande ‘vrede!’ had geroepen en ‘we moeten meer de wijken in want waar armoe is, is een kiem voor terrorisme.’ En stel dat hij dit gezegd had met tranen in zijn ogen. De partij van Marie le Pen zou in de nacht van 13 op 14 oktober verdriedubbeld zijn.

En ook daarom is taal de sluier die hangt voor wat we werkelijk bedoelen. De taal van de president is een afleidingsmanoeuvre. Misschien kan hij niet anders.

In de periode dat we nog als halve dieren leefden was er nog geen taal, wel was er ritme en melodie. Nu worden er mensen, niet alleen in Parijs maar ook in Bagdad en Beiroet, belaagd en gedood door halve dieren. Ten oorlog roepen we als antwoord. Misschien is het beter te gaan zingen. Zacht, mooi, samen. Niet schreeuwen en geen strijdliederen svp.

Hans Muiderman
Laatste berichten van Hans Muiderman (alles zien)

Over Hans Muiderman

Hans Muiderman werkte lange tijd op het raakvlak van kunst en onderwijs. Hij was tot 2004 directeur van het Koorenhuis in Den Haag. Als auteur en redacteur was het betrokken bij vele publicaties op het gebied van kunstonderwijs. Nu is hij schrijver, dichter en columnist. In 2013 verscheen zijn debuutroman Souvenir Utopia en onlangs zijn verhalenbundel Ik ben hier geboren.