VERTRAAGDE VAL

 

We maken de vertraagde, maar onherroepelijke val mee van de premier die al te lang zat. Zijn macht brokkelt af als een door het opkomende water ingenomen zandkasteel dat je bouwde achter de vloedlijn. En misschien blijft daar nog wel eventjes een bergje van over, maar dat lijkt dan in niets meer op een kasteel.

 

Het begon met ‘je moet wat met Omtzigt’. Nu ben ik geen fan van Pieter Omtzigt. Het is een rechtse CDA-er, die een scheve schaats reed in de MH17-affaire en ook verder niet wars is van naar populisme riekende standpunten, ook over een harde fraude-aanpak. Maar, eerlijk is eerlijk, in de toeslagenaffaire heeft Omtzigt zich een pitbull getoond in de goede zin. Zodat  het derde kabinet Rutte viel. En daarom is hij met zijn huidige heldenstatus een risicofactor voor een volgend kabinet.

 

Omdat Rutte lange tijd dacht dat dat volgende kabinet het vierde kabinet Rutte zou worden, ging hij aan de slag om een functie elders te regelen voor de pitbull (fout 1). Dat nu lekte uit, maar Rutte vond dat niemand daarover verantwoording hoefde af te leggen (fout 2). En toen het toch moest, ontkende hij dat hij dat had gezegd (fout 3). En toen het niet waar bleek, kon hij zich dat niet meer herinneren (fout 4).

 

En daarna gaat het snel met het zandkasteel. Motie van afkeuring, aangenomen met algemene stemmen, op de VVD na. Motie van wantrouwen ondersteund door de voltallige oppositie. Regeringspartij Christenunie die aangeeft niet mee te doen aan een kabinet onder Rutte. Een al langer buiten het machtscentrum opererend VVD-partijlid laat zich verleiden tot uitspraken over de verzwakte onderhandelingspositie van de premier.

Deze laat weten keihard te willen vechten voor het vierde kabinet Rutte. Het zal hem niet lukken.

 

Of is dat ‘wensdenken’?

Marieke Bolle
Latest posts by Marieke Bolle (see all)

Over Marieke Bolle

Marieke Bolle (1957) is communicatie-adviseur en kunsthistoricus. Zij was onder meer plv. directeur voorlichting van het ministerie van WVC. Ook is zij twaalf jaar actief geweest in de lokale politiek in Den Haag (raadslid, fractievoorzitter, wethouder cultuur en financiën). Ze vervult nu een aantal bestuurlijke functies, zoals voorzitter van de daklozenkrant Straatnieuws, bestuurslid van de Nieuwe Kerk in Den Haag en lid van de Raad van Toezicht van Alzheimer Nederland. Zij woont sinds 2015 in haar geboortestad Rotterdam.