Waarom is Links opeens uit de gratie?

 

De armoede neemt toe. De topsalarissen en bonussen nog vele malen sneller. Is de WOZ-waarde van uw huis dit jaar ook met 60.000 euro toegenomen? Vast wel. Dat is dan 5000 per maand, waarvoor u niets hoeft te doen. Kassa dus. Links lijkt daarom makkelijk te kunnen scoren. Temeer daar het kabinet een potje maakt van het corona-beleid. Maar waarom is het dan niet gelukt? Sterker nog, Links heeft dramatisch verloren.

 

De PvdA handhaaft zich gelukkig. Maar SP en GroenLinks zijn gehalveerd. Goed, die hebben gladpratende yuppen in dienst als leider, met dure maatpakken. Daar prikken linkse mensen (vroeger vaak arbeiders geheten) snel doorheen. Ook willen Jesse en Lilian opeens gaan meeregeren. En minister worden, inclusief dienstauto. Daarom zijn ze afgestraft.

 

Toch begrijp ik het niet. De PvdA is inmiddels een soort 70+ geworden met dito standpunten. Geen enkele kiezer van onder de 40 stemt daar nog op. Hoeveel  bewondering iedereen ook heeft voor Ploumen met haar mission impossible.  Maar opgeteld  zijn de 3 linkse partijen opeens een factor van nul betekenis geworden.

 

Sigrid Kaag heeft 5 zetels gewonnen. En Volt is ook een hoopvolle ontwikkeling. Maar het raadsel van deze verkiezingen is de dramatische teloorgang van Links.

 

 

Frans Kok
Latest posts by Frans Kok (see all)

Over Frans Kok

Frans Kok (1944) is consultant public affairs. Daarvoor was hij o.m. politiek redacteur en columnist van NRC Handelsblad en directeur communicatie van het ministerie VROM

Een gedachte over “Waarom is Links opeens uit de gratie?

  1. Geachte heer Kok, beste Frans,

    Ik mis in uw column Mark Rutte. Die is – al 10 jaar – minister president. En leider in een financiële crisis en in een Coronacrisis.

    Dat is toch het antwoord op uw vraag?

    Mart van de Ven
    Oud-senator VVD

Reacties zijn gesloten.