WADOPERA

 

We waren naar de opera geweest. Niet zo maar een opera in zo maar een theaterzaal, maar een wad-opera. Daarvoor moest je eerst twee en een half uur met de auto naar de oostelijke uithoek van de Friese waddenkust reizen, naar een plaats die niet voor niets Moddergat heet. Je kunt er wel met het openbaar vervoer komen (vanuit Rotterdam de trein naar Leeuwarden en dan drie verschillende bussen), maar alleen als je er familie hebt, want na een opera van twee en een half uur die om acht uur ‘s avonds begint, rijdt de eerstvolgende bus – de eerste van de drie voor de terugreis – weer om 6.37 uur ‘s morgens. En het dichtstbijzijnde hotel ligt hemelsbreed tien kilometer verderop. Op Schiermonnikoog wel te verstaan. Dat is nog even wadlopen.

 

Als je ooit naar een voetbalwedstrijd bent geweest, dan weet je hoe je moet parkeren op een groot terrein met 500 andere auto’s: je keert bij aankomst, zodat je gemakkelijk weg kunt. In Moddergat waren ze nog nooit naar een voetbalwedstrijd geweest.

Dus was het geen wonder dat na afloop van de opera de man vóór ons zeer gehaast ver voor zijn vrouw uitliep op weg naar zijn auto. Als ie nu meters maakte, stond hij straks geen uren vast in de volstrekte chaos, die zich van de parkeerweide meester zou maken. Tot zijn vrouw viel en kermend languit op de grond bleef liggen. Wij, omstanders, raapten haar op en redderden wat tot haar man na enige aarzeling op zijn schreden terugkeerde. “Wat is er nóu weer?” was het eerste wat hij zei. Wij hadden onze auto al bereikt en gedraaid toen we nog vlagen van hun ruzie hoorden. Voor hun zal het wel een latertje geworden zijn.

 

De opera was mooi, trouwens.

 

Marieke Bolle
Laatste berichten van Marieke Bolle (alles zien)

Over Marieke Bolle

Marieke Bolle (1957) is communicatie-adviseur en kunsthistoricus. Zij was onder meer plv. directeur voorlichting van het ministerie van WVC. Ook is zij twaalf jaar actief geweest in de lokale politiek in Den Haag (raadslid, fractievoorzitter, wethouder cultuur en financiën). Ze vervult nu een aantal bestuurlijke functies, zoals voorzitter van de daklozenkrant Straatnieuws, bestuurslid van de Nieuwe Kerk in Den Haag en lid van de Raad van Toezicht van Alzheimer Nederland. Zij woont sinds 2015 in haar geboortestad Rotterdam.