Wie wil Cora over de vloer?

 

Energie-Nederland heeft een kapitale vergissing begaan. Wie haalt nu voor veel geld een mislukte VVD-minister binnen als lobbyist? Kan zij deuren openen? Het energiebeleid drastisch veranderen?

Ik dacht het niet.

Ongetwijfeld heeft Cora in haar ambtsperiode de laatste vier jaar veel mensen leren kennen. In Den Haag en ondernemingskringen. Maar de essentie van lobbyen is dat je andere mensen van mening probeert te veranderen. Niet je collega’s of zielsverwanten. Die zijn het al met je eens. Cora moet dus gaan proberen om Kamerleden van PvdA, Groen Links en Volt  een beetje af te remmen. Of Greenpeace.  Zodat ze niet al te streng zijn voor de energiesector. Zodat er nog wat te verdienen valt.

Maar wie wil nu in hemelsnaam Cora over vloer hebben? Wat voor baanbrekende, intelligente voorstellen zou zij op tafel kunnen leggen? Welke nieuwe gezichtspunten? Ik denk dat zij zich de moeite kan besparen de gang naar het Binnenhof te maken.

Nu is dat maar een klein stukje, want het kantoor van Energie-Nederland is gevestigd op Lange Houtstraat 2 te Den Haag. Precies 75 meter van de ingang van de Tweede Kamer. Maar toch, Cora, het is volstrekt zinloos. Je verdient vast 2x zoveel als minister, maar ik zou het niet doen. Je collega’s Verhagen en Zijlstra zijn ook lobbyist geworden. Eveneens met bitter weinig succes.

Daar komt bij dat je als een dief in de nacht ben weggevlucht van je eervolle ambt als minister van het Koninkrijk. Die smet zal je jarenlang blijven achtervolgen. Zodat alle deuren voor je gesloten blijven.

 

Frans Kok
Laatste berichten van Frans Kok (alles zien)

Over Frans Kok

Frans Kok (1944) is consultant public affairs. Daarvoor was hij o.m. politiek redacteur en columnist van NRC Handelsblad en directeur communicatie van het ministerie VROM