Willen wij een sterke man?

 

De stommelingen die in groepjes op het strand bivakkeren of door de bouwmarkten marcheren zonder afstand te houden, zijn niet alleen een gevaar voor de volksgezondheid, maar ook voor onze democratie. Dat zit zo.

In veel landen kiest de regering voor een lockdown omdat de regering de burger niet vertrouwt. Alles is verboden en er staan zelfs behoorlijke boetes op. Deze autocratische aanpak leidt tot gecentraliseerde macht bij presidenten en regeringsleiders. China is daarbij het meest extreem: daar wordt moderne technologie ingezet om mensen te controleren en straffen. In Europa zijn ook machthebbers die dit aanspreekt, zoals Orbán in Hongarije.

Maar ook in Frankrijk heeft de president alle macht naar zich toegetrokken ter bestrijding van de Corona virus. In Italië krijgt een zwakke premier plotseling veel waardering omdat ook hij een centralistische lockdown heeft ingevoerd. Politieke controle wordt vrijwillig beperkt: noodsituatie. Het lijkt op een oorlogssituatie, waarbij de politieke leider ook altijd populair is. Het gevaar van deze strategie is dat hij het politieke landschap bij het einde van de virus periode blijvend kan veranderen. Kijk naar de VS toen na de aanslag op de Twin Towers  in naam van de war on terror, de oorlog in Irak werd begonnen en het Midden-Oosten sindsdien in een oorlogsgebied is veranderd.

Een van de weinige landen die de bestrijding van het corona virus anders aanpakt is Nederland. Het kabinet Rutte voert een beleid dat tracht de verantwoordelijkheid van de burgers zo veel mogelijk te respecteren, daarbij gesteund door wetenschappelijke adviezen en een grote meerderheid in de Tweede Kamer. Dus wel tal van maatregelen maar geen lockdown.

Nu dreigt het gevaar dat dit beleid wordt ondermijnd doordat een deel van de Nederlandse bevolking zich niet verantwoordelijk opstelt. Dat een deel van de burgerij uit domheid zich niet aan de adviezen van anderhalve meter afstand en handen wassen houdt, waardoor het kabinet Rutte dus de vrijheid van alle Nederlanders maximaal moet beperken. En andere landen, plus Baudet en Wilders, de Nederlandse regering zal verwijten te laks te opereren.

Wat het effect op de virusbestrijding zal zijn is overigens onzeker. Dat zegt ook de WHO. De conclusie moet dan luiden: Nederland is zijn burgerlijke vrijheden niet waard. Wat betekent dat voor onze democratie? Willen wij een sterke man?

Theo Monkhorst
Laatste berichten van Theo Monkhorst (alles zien)

Over Theo Monkhorst

Theo Monkhorst was journalist, politiek adviseur, politicus en columnist. Sinds 2005 heeft hij negen romans, vier bundels gedichten, drie bundels vertaalde poëzie, vier toneelstukken en een groot aantal columns en korte stukken gepubliceerd. Hij werkt aan een nieuwe roman en nieuwe gedichten.

1 reactie op “Willen wij een sterke man?

  1. Maar Theo hebben de politici zich verantwoordelijk opgesteld ter voorkoming van dit soort ramp? Uitbreiding Schiphol, Bioindustrie, etc etc… Als het kalf verdronken is probeert met de put te laten dempen door de anderen… Het vertrouwen in de politiek is zoek na alles sinds 1978. Als dee crisis over is, zal het me niets verbazen dat men op de oude voet verder gaat jammer genoeg. Denk aan de Mexicaanse griep, De politiek heeft zich onverantwoordelijk gedragen ten aanzien van de milieu gevaren. En dan nu verwachten van een eenvoudige bevolking zich plotseling te moeten aanpassen aan een beleid van kapitaal oppertunisme/

Reacties zijn gesloten.